Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Европейската комисия налага обвързващи задължения на "Газпром"

Очаква се промяната да засегне българския газов пазар

Европейската комисия налага обвързващи задължения на "Газпром"

Снимка: БТА

Европейската комисия (ЕК) наложи на „Газпром“ редица задължения, с които се отстраняват изразените опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

„ЕК закри антимонополното разследване срещу „Газпром“ без глоба“, коментираха ТАСС и други руски медии. 

В съобщението на Комисията се припомня, че „Газпром“ е най-големият доставчик на природен газ в редица държави от ЦИЕ. 

Още по темата

През април 2015 г. ЕК  изпрати изложение на възраженията до „Газпром“. В него се посочва предварителното становище на Комисията, че дружеството нарушава антитръстовите правила на ЕС, като следва обща стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници в осем държави членки (България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия). Тази стратегия вероятно е позволила на „Газпром“ да налага по-високи цени на газа в пет от тези държави членки (България, Естония, Латвия, Литва и Полша), се казва в съобщение на Комисията.

С днешното решение на Комисията се слага край на тази практика на „Газпром“. Освен това на „Газпром“ се налага подробен набор от правила, които значително ще променят начина, по който дружеството извършва дейност на централно- и източноевропейските газови пазари:

- Край на договорните бариери пред свободния пренос на газ: „Газпром“ трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения по отношение на репродажбата на газ през граница. 

Още по темата

- Задължение за улесняване на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: „Газпром“ ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България.
- Структуриран процес за осигуряване на конкурентни цени на газа: на съответните клиенти на „Газпром“ се предоставя ефективен инструмент, с който да се гарантира, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, особено в разпределителните центрове за втечнен газ.

- Без използване на господстващо положение при доставките на газ: „Газпром“ не може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

Източник: ЕК

Комисията реши да направи тези задължения (т.нар. „ангажименти“) правно обвързващи по отношение на „Газпром“ (по член 9 от Регламент № 1/2003 относно антитръстовите правила на ЕС). Ако дадено дружество нарушава тези задължения, Комисията може да наложи глоба в размер до 10% от световния оборот на дружеството, без да се налага да установява нарушение на антитръстовите правила на ЕС.

Новите задължения на „Газпром“ ще са в сила в продължение на осем години.

Припомняме, че делото срещу газовата компания започна още през 2015 година. Тя бе обвинена за възпрепятстване на конкуренцията и отварянето на пазара, както и за определяне на високи цени за няколко държави в ЦИЕ, сред които и България. В хода на делото от „Газпром“ представиха предложение за промяна, а засегнатите държави написаха становища дали приемат тези идеи.

Преди дни изтече информация, че се подготвя приятелско споразумение между Европейската комисия и „Газпром“, с което отпада рискът от глоба за руското дружество. 

Междувременно днес руският газов гигант "Газпром" приветства днес решението на Европейския съюз да се уреди седемгодишно разследване на  фирмата без глоби, предаде Ройтерс.

"Ние сме удовлетворени от обявеното решение за уреждане на антимонополното разследване, което днес обяви Еврокомисията. Винаги сме потвърждавали намерението за добросъвестно сътрудничество с цел да се търси конструктивно взаимноприемливо решение в рамките на установената процедура", заяви вицепрезидентът на Газпром Александър Медведев, цитиран от БТА.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (26)

   1| 2| 3    
1
 
0
 
26
michaelis12 до: 0pk
преди 8 месеца
ей ги изолираните и низвергнатите в Мордор, я ква сбирка са си напрайли и с бабиерника на IWF *** га Петрофф & Co те просто по default са си пропадняци .... :))

Putin, Macron, Abe & Lagarde take part in SPIEF plenary session

https://m.youtube.com/watch?v=EhmFRBAuLm4#
3
 
1
 
25
bghighlander до: red6
преди 8 месеца
Между другото петрол и газ не се добиват с "копи и пейст" от Гугъла! Андърстенд ми, май френд?
3
 
0
 
24
bghighlander до: red6
преди 8 месеца
Ще поживеем и ще видим кой колко е в час относно съвсем "базови неща в тоя живот"! Едно време ИТ-тата са билЕ елит, но сега се е напълнило с всякакви с КИ <30! ;)
0
 
2
 
23
red6 до: bghighlander
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Даже и идея нямаш колко не си в час за някакви съвсем базови неща в тоя живот...
3
 
2
 
22
0pk до: Стоян Петров
преди 8 месеца
Ае ти писа и че поток няма да правят, ма на зеха че направиха.

Още от Енергетика
България е на 7-ма позиция в Европа по дял на зелена енергия в транспорта