IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газът поскъпва повече от прогнозираното на фона на растящите цени в Европа

По-високата цена няма да се отрази върху цените на парното, топлата вода и електроенергията, произведена по комбиниран способ

16:42 | 01.02.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив, КЕВР</em></p>

Снимка: Архив, КЕВР

Цената на природния газ се повишава с почти 13% от 1 февруари, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Регулаторът утвърди искането на "Булгаргаз" за промяна на цената от новия месец.

Повишението е факт на фона на поскъпващия природен газ в Европа и на световните пазари. Преди дни, по време на открито заседание на КЕВР директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов уточни, че цената на природния газ на европейските спот пазари се е повишила с 45% в периода от 1 декември 2020 година до 27 януари 2021 година.

Причината е увеличеното търсене заради студеното време в части от Стария континент, както и Азия, накъдето са насочени всички доставки на втечнен газ в този момент.

Така от 1 февруари "Булгаргаз" ще продава природния газ при цена от 30,39 лева за мегаватчас без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС. През януари цената на природния газ беше 26,93 лева за мегаватчас.

Поскъпването няма да се отрази върху цената на парното, топлата вода и електроенергията, поризведена по комбиниран способ, уточняват още от КЕВР.

През декември "Булгаргаз" в качеството си на обществен доставчик продаваше газа на своите клиенти при цена от 27,70 лева за мегаватчас. От компанията успяха да намерят резерви и цената да намалее благодарение на газа, добит от находището в Чирен, както и благодарение на природния газ от Азербайджан, който България започна да получава от началото на 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
:))) ... хаха ... първо научи разликата м/у електроенергия и топлоенергия ...я виж цената на газът за 5 години назад каква е ... нещо невиждано ли се случва според теб ... ?! най-обикновен спот пазар . цъка нагоре , цъка надолу , в прозорец от 6-9 USD/MMBtu... о чудо , зимата е скочила цената с малко ... виж , ние обаче ще изплащаме "разширение на газова инфраструктура в БГ" ... свиквай , бая време ще е , и основно чрез газта ще се изплаща , демек сметките за топло и топла вода ... :))) понеже си мрънкало все пак ще ти драсна две актуални цени :цена на топлофикация софия : 102,08лв/МВтчцена на топлофикция в унгария : 72,35лв/МВтчунгарският геотермален оператор на топлинна енергия PannErgy Nyrt - цена за краен потребител . захранват почти цял град с топла вода целогодишно и отпляват малко повече от половината ... и са с около 1000км по насевер от нас , и нямат въобще толкова топла зима като нас ... и ти давам най-високата им цена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
doba
преди 3 години
Зелков,Къде си, Приятел?Дай няколко линка за перки и волтаици, за да успокоиш посетителите на сайта.Зер повишаване на топлото се задава, май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още