Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Гинка Върбакова напуска соларния бизнес, за да спаси сделката с ЧЕЗ

Дружествата, които е напуснала Върбакова са „Диана Хънт“ ЕООД, „Риал Стейтс“ ЕООД, „Улер 2009“ ЕООД, „Евро Бетон“ ЕООД и „Еко-Строй Инженеринг“ ЕООД

Гинка Върбакова напуска соларния бизнес, за да спаси сделката с ЧЕЗ

Гинка Върбакова, Снимка: Investor.bg

Собственикът на дружеството „Инерком България“ Гинка Върбакова напуска компаниите, които се занимават с добив на електроенергия чрез фотоволтаични централи. Тази информация беше отразена в Търговския регистър в края на миналата седмица.

Дружествата, които е напуснала Върбакова, са „Диана Хънт“ ЕООД, „Еко-Строй Инженеринг“ ЕООД, „Улер 2009“ ЕООД, „Евро Бетон“ ЕООД и „Риал Стейтс“ ЕООД.

Предполага се, че целта на това действие е да се спаси сделката за покупката на българския бизнес на чешката енергийна компания. 

Още по темата

Подписаният през февруари предварителен договор между ЧЕЗ и „Инерком“ предизвика остра реакция от страна на политическите среди, като няколко месеца след това Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката след образувано производство, установявайки, че има „хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електроенергия от фотоволтаични централи“.

Върбакова е предприела стратегическо прегрупиране на своите активи, заради които КЗК забрани осъществяването на сделката.

Основен фактор в случая играят шестте фотоволтаични централи, които са собственост на пет дружества от групата „Инерком“. Антимонополният орган твърди, че тези активи плюс двете слънчеви централи на ЧЕЗ в комбинация с електроразпределителната мрежа на търговеца на електричество „Инерком“ ще може да злоупотребява с цените на електроенергия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
24
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
много услужливо редакторите на инвестора не пуснаха новина в сайта си за ТЕЦ Варна и Ахмет Доган, която да може да се коментира отдолу ... дори в линка към БГ Онеър споменаха информацията толкова постно, че всички подробности пак от Бивол и Капитал трябва да ги научаваме.. в този ред на мисли... и тук редакторите се продадохте.... ще цензурирате ли сега а?!
0
 
7
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Правилно е да се напише "напуснала".
1
 
14
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ако иска да спаси ЧЕЗ, ще трябва да напусне Пазарджик. В общинския съвет в Пазарджик действа групировката "Тигри за освобождение на Тамил" - въоръжена сепаратистка организация, която се бори за прекъсване на електрозахранването на града и отцепването му от централната енергийна система. Считат, че светлината, която идва нощем от Пловдив, е достатъчна.

Още от Енергетика
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?