Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Иван Иванов: Цената на тока се повишава и никой в България не може да спре това

Представителите на енергийните дружества критикуваха изчисленията на КЕВР за цената на квотите на въглеродните емисии

Иван Иванов: Цената на тока се повишава и никой в България не може да спре това

Иван Иванов. Снимка Архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От началото на 1 юли ще се повиши цената на електроенергията и на топлоенергията и нито една българска институция не може да повлияе на тази тенденция, коментира по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) нейният председател Иван Иванов.

Той посочи, че причините за това повишение са поскъпването на природния газ и увеличаващата се цена на въглеродните емисии на световните пазари, с което трябва да се съобразим еднозначно.

Добивът на природен газ не може да задоволи бързото възстановяване на икономиката в Европа и Северна Америка, коментира още Иванов. Резултатът от недостига на газ на пазара е повишаване на цената на суровината. Например при "Топлофикация София" 77% от цената се формира именно от тези два фактора - природния газ и въглеродните емисии.

По време на открити заседания днес (2 юни) в КЕВР изслушаха представителите на топлофикационните и електроенергийните дружества в страната във връзка с новия регулаторен период, който ще влезе в сила от 1 юли.

Представителите на енергийните дружества критикуваха прогнозата на експертите по отношение на цената на емисиите за регулаторния период (до 30 юни 2022 година) и за изчисленията, при които са използвани данните за пазарите през март.

Още по темата

От комисията коментираха, че гледат по-консервативно на цената на емисиите на международните пазари. Само за няколко месеца цената на квотите се повиши съществено до малко над 50 евро на тон. От КЕВР обаче искат да изчакат да видят дали тази тенденция е стабилна.

"Към решението на 1 юли ще се съобразим с актуалните тенденции на пазара и ще направим актуална прогноза", коментира експертът Пламен Младеновски по време на заседанието, на което бяха изслушани представители на топлофикациите в страната.

От 1 юли цената на електроенергията ще се повиши със средно 3,02% през новия регулаторен период. Най-високо е повишението за клиентите на ЧЕЗ България - с 4,17%, като нощната тарифа поскъпва с 80%. С това повишение нощната тарифа ще бъде с двойно по-висока цена спрямо тази на останалите електроснабдителни дружества.

В момента няма недостиг на електроенергия на пазара след разпореждане на енергийния министър от началото на май за увеличаване на количеството енергия от ТЕЦ "Марица Изток 2" на регулирания пазар, коментира още Младеновски. Той допълни, че т.нар. "американски централи" работят изключително за свободния пазар в момента, където цената е съществено по-висока в момента и тя покрива разходите за емисиите им. 

От Националната електрическа компания (НЕК) поискаха около 80 млн. лева за компенсация на цената на въглеродните емисии, които компанията плаща на AES ТЕЦ "Гълъбово" и "КонтурГлобал" за този регулаторен период.

От НЕК критикуваха още и изчисленията на КЕВР по отношение на потреблението. От обществения доставчик смятат, че потреблението е подценено и дори в момента има недостиг, който се покрива на свободния пазар. По отношение на производителите от възобновяеми енергийни източници при тях има преразход, който се очаква да доведе до проблеми във Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС).

Крайните снабдители пък поискаха разходите им да бъдат осъвременени с инфлацията, каквото изискване обаче няма според експертите в КЕВР. За изчисленията е използвана базовата 2019 година, тъй като потреблението през 2020 г. е изкривено от пандемията от коронавируса.

Компаниите по традиция възразяват и срещу изчисленията на енергийния регулатор за нормата на възвръщаемост на капитала.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
0
 
3
 
12
kmilchev до: kmilchev
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Разбира се, чистата печалба е доста по-малка, но дадох тези цифри като пример. Петролът за тях е като еврофондовете при нас само, че в пъти.
1
 
3
 
11
kmilchev до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Русия никога не печелила много от газта. Тя го използва по-скоро начин за геополитически натиск. Големите пари идват от петрола. Може да сметнете 10 милиона барела дневно умножено по 60 долара на барел прави 600 милиона долара добив на ден.
0
 
4
 
10
kmilchev до: Dr. Vatnikov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Цените на всичко от началото на година расте много. Мисля, че тази година неофициалната инфлация ще е поне 10 процента, може и 15% да стане.
1
 
2
 
9
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Малкото човече Митю "императора", всъщност комплексатора, пак се е надъхало. Явно последно време икономическия колапс на пияниците му е дошъл в повече и сега изригва в джуджешка радост и възторг при най- дребния повод. Митьо, я кажи бе, защо акцийките на "доминанта" са се обезценили 5 ПЪТИ за последните 12 години?? Скажи бе?
2
 
5
 
8
преди 3 месеца
Клетият Стоянчик !!! Сигурно вече и насън стене: "Газпром !!! ГАЗПРОМ !!!" - плува в ледена пот и се гърчи кат` тако`а. :((((Спокойно бе, Стоянчик - напий се с рикия както ти казах, консултирай се с психолог, може пък да е лечимо... Газпром е енергиен доминант в Европа - приеми го !!!

Още от Енергетика
Токът от АЕЦ "Козлодуй" може да остава приоритетно за вътрешния пазар