IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР видя възможност за по-ограничено поскъпване на газа от април

Има неразпределени положителни разлики от разходите за заявени и закупени количества "синьо гориво" през 2020 година

14:36 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Председателята на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Председателята на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Цената на природния газ от 1 април ще се повиши, но според първите оценки на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) скокът ще е по-плавен от очакваното. Преди дни от "Булгаргаз" внесоха искане за поскъпване на газа с 12,85% до 32,32 лева за мегаватчас.

Обосновката в предварителния доклад е повишаването на цената на петролните деривати, която следва тенденциите на петролните пазари, но със забавяне от шестмесечен период. Освен това от компанията посочват, че на европейските хъбове цената на природния газ расте непрекъснато от началото на годината.

По тази причина и в прогнозата си за май от газовото дружество предричат, че тенденцията за повишение ще продължи.

В доклада си по предварителните изчисления на "Булгаргаз" експертите от КЕВР обаче видяха възможност за лека корекция на заявената цена - повишение от 12% спрямо сегашните нива до 32,09 лева за мегаватчас. Основание за тази промяна са натрупани положителни разлики между прогнозните и фактическите разходи за покупката на природен газ през 2020 година.

Според правилата тези натрупвания могат да бъдат използвани при ценообразуването в следващите периоди.
Точните суми са заличени в доклада с мотива, че са търговска тайна, но те дават основание на енергийния регулатор да смекчи поскъпването на природния газ точно в края на отоплителния период.

Докладът на експертите ще бъде дискутиран на открито заседание в КЕВР на 25 март, а окончателното искане за промяната в цената от "Булгаргаз" ще внесат на 1 април. В него ще бъдат отчетени актуалните данни от търговията на природен газ в ЕС.

Досега от КЕВР не промениха цената на топлинната енергия и електроенергията, произведена по комбиниран способ. От Комисията коментираха в началото на февруари, че цената на природния газ се движи спрямо предварителните им прогнози и въпреки поскъпването в първите два месеца на годината няма нужда от корекции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още