IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК: Не проучваме произхода на парите в сделката за "ЧЕЗ България"

Регулаторът започна процедурата по оценка на сделката след нотификацията от CEZ Group и "Инерком България"

18:12 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е образувала производство за проверка по същество по нотификацията на "Инерком България" за покупката на "ЧЕЗ България", съобщава регулаторът.

От Комисията уточняват, че не е в техните правомощия да изследват произхода на финансовите средства по сделката.

Ще бъде извършен анализ за въздействието на сделката върху пазара, като бъдат разгледани редица обстоятелства, сред които положението на предприятията преди и след концентрацията, икономическата им сила и достъпът до снабдяването.

Регулаторът ще провери и дали ще има пречки за влизане на нови участници на пазара след финализиране на договора между двете компании.

Тоест проверката ще прецени дали покупката на "ЧЕЗ България" от "Инерком" ще влоши ефективната конкуренция в този пазарен сегмент и ще има ли последици за интересите на потребителите, ако се стигне до намаляване на разнообразието на предлаганите стоки и услуги "на разумни цени" или до ограничаване на иновациите.

По-рано днес от "Инерком България" съобщиха, че проверката на КЗК ще отнеме 25 работни дни, но може да се стигне до удължаване на срока, или дори и до задълбочено проучване на казуса.

Отделно от КЗК започнаха секторен анализ на енергийния пазар у нас, след като от бизнеса се оплакаха от високи цени на електроенергията, предлагана от търговци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Да разбираме ли, че ГИНКА е осигурила тези 320 мил. ? и вече е представила в КЗК не ПРЕДВАРИТЕЛЕН , а ОКОНЧАТЕЛЕН ДОГОВОР ?!От изнесената от ГИНКИНАТА ФИРМА информация е видно, че "експерти вече работят по сроковете, които са заложени в ПРЕДВАРИТЕЛНИЯ договор"ЗНАЧИ НЯМАМЕ ОКОНЧАТЕЛЕН ДОГОВОР , И КЗК Е ПРИЕЛА ЕДНИ НЕРЕДОВНИ ДОКУМЕНТИ , в които липсват изискващите се за една сделка плащания.Господата от КЗК наясно ли са на какъв риск подлагат държавата , ако УЗАКОНЯТ СДЕЛКАТА , а Гинка не внесе сумата от 320 мил. ? Тогава ЧЕХИТЕ ЩЕ ХНИ СЪДЯТ и ще има за какво! Ако не го направят чехите, ще го направят ИСТИНСКИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ на тези ТРИ МИЛИОНА БЪЛГАРИ, които без да са делигирали изискващата се представителност на ГИНКА са вкарани като длъжници в един ОСОБЕН ЗАЛОГ на бъдещи вземания от КРЕДИТОРА.Кой и даде правото на ГИНКА от наше име да договаря такива НЕРЕАЛНО ВИСОКИ ПАРАМЕТРИ НА СДЕЛКАТА , които ние , а не ТЯ ще плащаме?!На подобна ИЗМАМА и казват ОМРАЗЕН ДЪЛГ. ХАЙДЕ ДАВАЙТЕ ПО НАТАТЪК ПЪК ЩЕ ВИДИМ КОЙ Е ЛУД ДА ПОЕМА ТАКИВА РИСКОВЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още