Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

На НЕК не ѝ достигат 629 млн. лева

Задълженията на енергийната компания - краткосрочни и дългосрочни, са в размер на 4,07 млрд. лева, показват отчетите

На НЕК не ѝ достигат 629 млн. лева

Снимка: Архив Ройтерс

Към 30 септмври 2017 г. Националната електрическа компания (НЕК) работи в условия на отрицателен нетен оборотен капитал, става ясно от отчета на компанията за деветмесечието. Това означава, че краткотрайните задължения надхвърлят краткотрайните активи на фирмата, което е индикатор на неплатежоспособност.

Според данните на държавната компания недостигът на оборотен капитал достига 629 млн. лева и се влошава спрямо показателите към 31 декември 2016 г. Тогава този недостиг е бил в размер на 619 млн. лева.

Компанията се оплаква от влошени парични потоци през последните месеци. За пример е даден Фондът „Спасение на електроенергийната система“ (ФСЕС), който към края на септември е отпуснал на НЕК 348 млн. лева. Спрямо същия период на миналата година Фондът е отпуснал със 75% повече, но пък компанията чака още 94 млн. лева, от които 57,6 млн. лева вече са забавени.

Със средствата от ФСЕС НЕК покрива част от разходите си за изкупуването на електроенергия от възобновяеми източници и недостигът пречи на нормалната търговска дейност, коментират от енергийната компания.

Още по темата

От ФСЕС обаче се оплакват, че някои задължени лица си спестяват вноската от 5%, която дължат. Казусът заинтересува и членовете на парламентарната комисия по енергетика и те обещаха съдействие за решаването на проблема.

Освен 5% от вноските на търговци, производители на електроенергия и „Булгартрансгаз“ и ЕСО в качеството им на собственици на мрежи, във ФСЕС влизат още и средствата от продажбата на квотите парникови газове. Според европейското законодателство тяхната цел е именно такава – да бъдат финансирани екологичните амбиции на ЕС.

Загубата на НЕК за периода намалява до 90 млн. лева след 154 млн. лева за първите девет месеца на 2016 г., но в същото време задълженията ѝ растат, показват още финансовите отчети.

Дългосрочните задължения вече надхвърлят 3 млрд. лева спрямо 2,93 млрд. лева в края на септември 2016 г. Краткосрочните задължения са в размер на 1,05 млрд. лева или общо задълженията на НЕК към 30 септември 2017 година възлизат на 4,07 млрд. лева.

Като цяло картината в държавната енергетика изглежда противоречива – производителите съобщават за ръст на приходите в следствие на по-високите цени на тока, но от друга страна има и увеличение на разходите, което е особено видно в отчетите на ТЕЦ „Марица Изток“ 2.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
10
 
6
преди 3 години
Няма профилна снимка
Заплатите в България са най-високи в ИТ, финансите и енергетиката. ИТ работи за износ, банките си прибират такси и таксички, смучат здраво лихви по заемите, а не дават лихви на депозитите и им излиза сметката.Ама как да излезе сметката в енергетиката? Там се краде със страшна сила, подписват се уникално вредни за страната договори със срок десетки години, прилагат се малoумно европейски политика без никакво съобразяване с местните условия или още по-зле - потенциално положителни политики като ВЕИ се изкривяват и опорочават от местните крадци-пишман-бизнесмени и политическите им ортаци. Същевременно цените се държат ниски, защото пазара няма да приеме по-високи цени.Няма как да се балансира такава система. Цяло чудо е, че досега няма голям фалит в тази сфера.
3
 
8
 
5
Mavi Goz до: Mavi Goz
преди 3 години
И btw, всичко това под зоркото око на мъдрата ЕК и нейните светли комисари, в изпълнение на тезисите и историческите им решения... :lol:
2
 
10
 
4
преди 3 години
Нема проблем - правителството ще изтегли пак 1-2 млрд. кредит - с част да рефинансира предишния, с който плати на американците инвестицията в най-модерните ТЕЦ-ове, а с останалите - да погаси загубите на НЕК от изкупуването на евроатлантически зелен ток... :lol: Но пък за сметка на това офшорните сметки на некои "инвеститори" в зелена енергия вече ще се пръснат! Лично познавам двама-трима такива! Държавата заборчлясва, за да пълни гушите на разни fon-ьовци - и това ако не е капитализъм и пазарна икономика, здраве му кажи!
1
 
9
 
3
преди 3 години
Няма профилна снимка
Заедно с отмяната на уволнението на Караджов се присъждат 15 823.50 лв. обезщетение за четирите месеца, в които е бил без работа, като е допуснато предварително изпълнение. Като шеф на охраната на АЕЦ той е взимал по 5 274.50 лв. WTF?
6
 
8
 
2
KPetkov до: sdar
преди 3 години
Няма профилна снимка
Енергийната система в България никога не е работила на пазарен принцип и едва ли някога ще проработи. Това би означавало цените на тока да се доближат до средните в ЕС, които в момента са два пъти по-високи от тези в България. Свободният пазар е красив идеал, който работи на пазара за пирони и смартфони :)

Още от Енергетика
С 15% се повишава цената на природния газ през август