Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Ще получи ли бизнесът компенсации за скъпия ток?

Правителството обмисля директна финансова помощ, заяви Атанас Пеканов

Ще получи ли бизнесът компенсации за скъпия ток?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Служебното правителство обмисля възможността за директна финансова помощ за бизнеса заради поскъпналата електроенергия. Това коментира вицепремиерът Атанас Пеканов пред Нова телевизия. По въпроса работят Министерският съвет и министерствата на енергетиката и на финансите.

Той заяви, че наблюдаваната сега инфлация е очаквана предвид силния икономически растеж във второто тримесечие и ниската безработица. По думите му обаче има  притеснителни тенденции на световните енергийни пазари. 

Още по темата

Вицепремиерът коментира, че подкрепя отпускането на  помощ за бизнеса, както вече са направили в Испания, но точните параметри не са решени и всичко зависи от възможностите на бюджета.

На въпрос говорим ли за директна финансова помощ, той отговори: „Да“ и допълни, че подобни сериозни интервенции се предприемат в Западна Европа и САЩ. Пеканов не посочи конкретен размер на подпомагането.

Запитан дали ще има помощи за населението заради поскъпването на тока и парното, той каза, че в другите страни компенсиращи мерки се прилагат, когато битовото потребление е излязло на свободния пазар.

„Ние все още имаме регулиран пазар за крайния потребител. Енергийната бедност е точно мястото, където трябва да се интервенира“, заяви вицепремиерът и допълни, че се работи по дефиниция за енергийна бедност. Регулацията от страна на КЕВР по думите му отчасти ще защити потребителите.

„Бизнесът в момента носи цената, чувам техните апели и ги разбирам, защитавам това да бъдат по някакъв начин компенсирани и подкрепени“.

Пеканов допълни, че в момента пандемичните мерки не ограничават кой знае колко бизнес средата, освен т. нар. вечерен час.

По темата за плана за възстановяване, който още не е предаден на Европейската комисия, Пеканов заяви, че парите няма да бъдат изгубени, но трябва да започнат да се реализират самите проекти.

„Отворената тема е енергетиката. За съжаление, там в годините не е градена визия как да стигнем през някаква година до това излизане от въглищната енергия, което е относително неизбежно“, каза той и се аргументира с цените не емисиите и цялостното развитие към Зеления преход.

„Сега изведнъж за няколко седмици трябва да вземем тези решения. Изненадани сме колко е рязък тонът на Комисията, че те очакват от нас буквално сега да вземем това решение“, каза той.

В момента затварянето на въглищните централи по думите му не може да стане, но трябва да мислим за бъдещето и за мерки, които да помагат на хората, които биха били под риск и създаването на алтернативи за заетост.
По думите му има недоверие в европейските институции към даването на обещания.

„Всичко зависи от преговорите с ЕК, срещаме доста твърд тон. Доста страшно е, ако най-бедната страна не получи подпомагане“, каза Пеканов.

Проектът на Кирил Петков

Атанас Пеканов заяви още, че не е коментирал с Кирил Петков и Асен Василев до момента евентуалното си участие в техния политически проект и няма интерес да участва в него, тъй като визиите им не съвпадат.

Той обясни, че се застъпва за безвъзмездна помощ за бизнеса, мерки за справяне с неравенствата, механизми на европейско ниво за по-бързо справяне с кризата и да се въведе необлагаем минимум в данъчната система на България. Пеканов определи заявената от Кирил Петков цел за десни политики с леви цели като „доста трудна комбинация“.

Пеканов заяви, че при атаките към НСИ при преброяването не е имало изтичане на данни и призова хората да се преброят онлайн.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
айде пак национализираме загубите и приватизираме печалбите ... То като при комунизма, но по зле ... тогава и хората можеха да крадът, сега само "елита" !
1
 
4
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Дотации за производителите и директна финансова помощ за потребителите на електроенергия. И НЕК и Топлофикация София с милиарди дългове и загуби. Не ви ли дотегна?
0
 
3
 
4
doba до: Karo
преди 1 месец
Karo, само гледай! Хлябът, който купуваме вкъщи беше 1,10лв/400гр. В момента е 2,10лв. Очаквам след помощите да стане 2,30лв! Друг е момента, че сега никой не го купува и си стои по стелажите. Което естествено не е решение на такова ниво на инфлация!
0
 
9
 
3
Karo до: s3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Има си разлика между директната финансова помощ и дотацията. Първото е нещо което се дава на фирмите, за да намалят разходите си, не е гаранция че нещо ще стигне до народа. А при дотацията се влияе на цените и те са по-ниски за народа. Но при демокрацията народа кучета го яли, важното е фирмите да са добре.
0
 
8
 
2
преди 1 месец
Ще получи дръжки.... Целта е не да се подпомогне бизнеса, а да се закопае бизнесът, по-късно и държавите заради прекомерна задлъжнялост, а накрая и демокрацията.

Още от Енергетика
Икономист: Трябват временни мерки, а не смяна на модела на енергийния пазар