Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Ще "възкръсне" ли каскадата "Горна Арда"?

На среща в Кърджали е създадена специална междуведомствена работна група, която да координира ускоряването на проекта

Ще "възкръсне" ли каскадата "Горна Арда"?

Мащабите на каскадата “Горна Арда” може и да бъдат намалени. Снимка: Хидроенергийна компания "Горна Арда"

Областната управа на Кърджали търси начин да ускори реализацията на проекта “Горна Арда”, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Днес областният управител на Кърджали Илия Илиев се е срещнал с членове на ръководството на Хидроенергийната компания "Горна Арда", посочва се в съобщението, цитирано от БТА.

След срещата е създадена и специална междуведомствена група под ръководството на зам.-министъра на енергетиката Николай Николов, която да координира институциите, отговарящи за изпълнението на проекта. Целта е да се намери най-подходящата формула за изграждането на каскадата съобразно изискванията на националното и европейско законодателство, посочват от областната администрация в Кърджали.

От разговорите става ясно, че мащабите на каскадата “Горна Арда” може и да бъдат намалени и вместо с три хидровъзела - бъдещите язовири "Мадан", "Ардино" и "Сърница", да се реализира проект с два. В момента се работи по осъвременяването на проекта, допълват от областната управа на Кърджали.

Припомняме, че проектът “Горна Арда” беше създаден по времето на кабинета на Иван Костов след подписано междуправителствено споразумение с Турция, известно още като „ток срещу инфраструктура“. То предвиждаше България да изнася електричество за Турция срещу участие на турски фирми в строителството на каскадата и на магистрала “Марица”.

Още по темата
Първоначалните планове предвиждаха до 2006 г. да бъдат построени три язовира и три ВЕЦ-а, които годишно да произвеждат 466 млн. киловатчаса електроенергия.

Споразумението обаче така и не беше изпълнено. Холдингът “Джейлан” заведе арбитражно дело в Париж срещу българския акционер в проекта – Националната електрическа компания (НЕК), но по-късно фалира.

След фалита на турската компания активите й бяха поети от друг турски холдинг - CCG Insaat Sanayi Yatirim Ve Turizm. Групата продаде проекта на EVN и Alpine, като втората компания се оттегли малко по-късно заради световната криза и в последствие фалира.

През 2011 г. НЕК подписа с EVN акционерно споразумение за изграждането на проекта, като австрийската компания се предвижда да притежава 70% от него, а останалите да са за държавното ни дружество. Оттогава проектът се преразглежда и до реални строителни работи не се стигна, въпреки че през 2012 г. беше обявен за обект от национално значение заради очакваното създаване на около 2 хил. – 3 хил. работни места.

Хидроенергийната каскада “Горна Арда” беше заложена и в плана за развитие на Електроенергийния системен оператор.

По статията работи: Миглена Иванова
Още по темата: Енергетика Горна Арда

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
7
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Нали Трайчо продаде дяловете уж за по-бързото строителство? Реално направи ЕВН един от големите изнудвачи на България, след като ще държи една не малка част от водните ни запаси и човека и за президент го гласят.
1
 
6
 
2
mpy_yordanov до: power grid
преди 2 години
Няма профилна снимка
Трябва да планира жици, капацитет в тази посока.
1
 
4
 
1
преди 2 години
Няма профилна снимка
И какво общо има ЕСО с каскада Горна Арда?ЕСО е оператор на ЕЕС не може да произвежда и да търгува с ток.

Още от Енергетика
Собственици на фотоволтаици винят институции, че облагодетелстват ветропарк