Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: Има интерес от няколко кандидата за АЕЦ "Белене"

Трябва трезва оценка на проекта на фона на политиката на ЕК за големите горивни инсталации, каза енергийният министър

Т. Петкова: Има интерес от няколко кандидата за АЕЦ "Белене"

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Има заявен интерес от няколко инвеститора - Framatom, която е част от холдинга на EDF, френската Areva и китайската CNNC, към втора ядрена централа у нас, съобщи в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова. По тази причина тя е оптимист, че процедурата за избирането на стратегически инвеститор ще бъде успешна.

През миналата седмица правителството внесе в Народното събрание доклад в три възможни варианта за изграждането на АЕЦ "Белене".

Още по темата

Първият от тях е да не се прави нищо с активите и пасивите на проекта, което означава загуба на 3 млрд. лева, вложени в него. Годишно разходите за поддържане на това оборудване са в размер на малко над 6 млн. лева. Този вариант крие риск и за декапитализация на Националната електрическа компания (НЕК) и съответно - заплаха за цялата енергийна система.

Вторият вариант предвижда продажба на оборудването. Теменужка Петкова обясни, че подобни опити вече са правени и е почти невъзможно да се случи. Това също ще е свързано със сериозни загуби, защото няма да може да бъде постигната платената цена за съоръженията.

Третата опция, разгледана от правителството, е строителство на АЕЦ "Белене". Няма как това да стане като държавен проект, защото НЕК няма нужните средства, а и още през 2004 година беше предвидено да се търси стратегически инвеститор, посочи още енергийният министър.

При изцяло частен проект за втора ядрена централа - ядреният риск остава за България и затова този вариант не е много удачен, посочи още енергийният министър. Най-оптималният вариант е държавата чрез НЕК да участва с апортна вноска на активите - материални и нематериални и да бъде привлечен стратегически инвеститор.

Това ще стане без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на енергията, а надеждата е, че апортната вноска ще даде поне блокираща квота на НЕК в проекта. Пред журналисти в края на миналата седмица енергийният министър каза, че тепърва ще бъде правена пазарна оценка на проекта, която ще даде информация с какъв дял ще можем да влезем в проекта.

Петкова обясни още, че вариантът АЕЦ "Пакш" 2 не е удачен за България, защото той предвижда целеви кредит от Русия, което означава ангажимент на държавата, което се отхвърля у нас.

Енергийният министър беше категорична, че ситуацията от 2012 година, когато предишното правителството на Бойко Борисов спря проекта, се е променила съществено. "Не трябва да пренебрегваме политиката на ЕК за големите горивни инсталации", каза тя.

Тя призова за трезва оценка за случващото се в сектора и допълни, че България обжалва решението за по-сериозните екологични норми за горивните централи и отделно подготвяме дерогация за българските въглищни централи, защото те произвеждат 40% от необходимата електроенергия у нас.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

5
 
4
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
*** = м p ъ c н а ... Какво толкова притеснително има .. това е термин! Не е необходима цензура
10
 
7
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Белене = "*** бомба под наем"
5
 
12
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Преди 10 години RWE беше стратегически инвеститор(по спомен бая бяха кандидатите), а Арева заедно със Сименс бяха главен подизпълнител. После почнахме да обясняваме колко е лошо, че държавата има контролен дял и че проекта е ужасен. Сега се надяваме, че с апортната вноска ще имаме поне блокираща, т.е. надяваме се на около 30%. Някак си се връщаме пак към това, което беше, колко жалко за изгубените години.
0
 
11
 
2
преди 1 година
Колко от потенциалните нови инвеститори НЕ са в съдружие с некоя офшорка от типа на Гинка капиталистката?
3
 
9
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
гинчето е ясна, другите кои са ?

Още от Енергетика
Собственици на фотоволтаици винят институции, че облагодетелстват ветропарк