IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Без Русия проектът АЕЦ „Белене“ е невъзможен

Блокиращата квота на държавата е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес, смята енергийният министър

10:55 | 12.03.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

Без участието на руския конструктор и производител на оборудването за АЕЦ „Белене“ „Росатом”, проектът за централата няма как да бъде реализиран, заяви енергийният министър Теменужка Петкова в ефира на bTV. 

По нейните думи именно поради този факт едно от условията е компанията да бъде привлечена към проекта.

Петкова изрази надежда всички компании, които са заявили интерес и на които страната ще изпрати покана за стартиране на процедура за търсене на стратегически инвеститор, да потвърдят своя интерес и в рамките на 90 дни след публикуването ѝ в Европейския вестник да отправят заявление за интерес.

„Предстои да разберем дали ще има АЕЦ „Белене”. Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, защото проектът е важен както за България, така и за целия регион“, заяви енергийният министър.

Вчера официално стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“. До момента предварителен интерес към строежа на „Белене” са заявили държавната Китайска ядрена корпорация, корейската Хидроатомна корпорация и френската „Арева”.

Според Петкова блокиращата квота на държавата е едно от условията, които защитават в голяма степен националния интерес.

Проектът е нотифициран пред Европейската комисия, той е одобрен от Европейската комисия през декември 2007 г. Трябва допълнително да нотифицираме ЕК за промените в инвестиционния проект, обясни Петкова относно съгласуването с Еврокомисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 4
gorje
преди 5 години
Проблема е че реакторите са технологично остарели.Те са модели от преди 30години.А факта че са "сделани в ссср" означава че са опасни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 3
vzhekoff
преди 5 години
***, от другата страна на Дунава стоят няколко румнъски реактора, френски модел. При тях как е със земетръса и ако нещо стан, дали ще ни заобиколи ? Аман от лaйнepu.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 7
fon
преди 5 години
Руските *** като източат още 20 милиарда за Белене българите ще измрат окочантелно от глад и тъпотия. България ще се насели само с турци. Само Болен Сидеров ще успее да избяга с младата си държанка в Париж с комисионните от Москва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 8
fon
преди 5 години
Ти сигурно и пенсия ще искаш да получаваш като се изръсим 20 милиарда за Белене? Пенсионери, БСП ви лъже, че токът от всеки АЕЦ е евтин. Най скъпия ток вече е от НОВИ ядрени реактори като тези в Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 6
penman
преди 5 години
Аман от ***, които не разбират, че без АЕЦ сме за никъде. Потреблението на ток ще расте, дори и само вследствие замяната на дизеловите и бензинови с електромобили. Вятърните и соларните централи са абсолютно ненадежден източник, ще трябва да затворим ТЕЦ-овете и тогава ще купуваме ток от турските АЕЦ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 12
mavericos4
преди 5 години
Новата Фокушима ще е в Белене, напускайте и я закривайте тая държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 11
mavericos4
преди 5 години
Продайте старите съветски ядрени чайници и спрете да планирате строец на АЕЦ върху земетръсен район! Поради невежество ще съсипете цялата държава! Как така Белен бе силно земетръсен район, а изкуфялите старци от БАН, угодно на правителството, списаха един доклад, че видиш ли там трус нямало как да има! Помним земетресението в Свищов, спрете да лъжете народа! Гербери мръсни комунистически... съветски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 12
fon
преди 5 години
Спрете да харчите пари и сили за този безрасъден и невъзможен проект бе загубеняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
michaelis12
преди 5 години
айде сменят плочата, до оня ден най-големите врагове дет пречели на българската "мощтна енергетика" и ни грабели, а са без тех "не могло" .... :)) Теменужке стройте вентилатори и слънчаци ве за ко ви е таз АЕЦ после наново некоя кат Куневица да я затваря щот Евроггейовете така казали, че инак Франция не мое ни продава скъп ток през румунско да го *** ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 16
крас
преди 5 години
АЕЦ Белене няма да има. Спомняте ли си къде са двата стари реактора на АЕЦ Белене???Бяха подарени на РОССАТОМ и сега работят на КАЛИННГРАДСКАТА АЕЦ !!СЪЩАТА СЪДБА ОЧАКВА И НОВИТЕ ДВА РУСКИ РЕАКТОРА, които ще отидат в Турция на строящата се там АЕЦ АККУЮ !!Схемата на разплащане ще е РЕАКТОРИ СРЕЩУ ТОК!!!ТОВА ЩЕ Е КРАЯТ НЕ САМО НА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА НО И ДЪРЖАВА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още