Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Теменужка Петкова: В момента не е нужна нова нотификация до ЕК за „Белене“

Ангажимент да уведоми ЕК има инвеститорът, както е направила НЕК през 2007 г., обясни енергийният министър

Теменужка Петкова: В момента не е нужна нова нотификация до ЕК за „Белене“

Снимка: БГНЕС

България не се намира в хипотеза, в която е необходимо изпращането до ЕК на нова нотификация за завършването на проекта АЕЦ „Белене“. Това заяви в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

„Ние нямаме задължението да уведомяваме ЕК, защото процедурата е само едно намерение и не се знае как ще приключи – може да приключи успешно, може да приключи неуспешно“, обясни Петкова. Ангажимент да уведоми ЕК има инвеститорът, както е направила НЕК през 2007 г. и е получено одобрение за проекта, който след това е спрян през 2012 г., добави тя. 

Още по темата

„Съгласно договора за „Евратом“ всяка една държава членка на ЕС, която възнамерява да изгради проект в областта на ядрената енергия или да измени такъв проект е длъжна да нотифицира, тоест да уведоми, Европейската комисия за това, което възнамерява да прави. Такова уведомление, съгласно чл. 42 от договора за „Евратом“, трябва да се направи не по-късно от 3 месеца, преди да започнат първите договори с доставчици или ако държавата членка изгражда сама със собствен ресурс един такъв проект, трябва да го направи не по-късно от 3 месеца, преди да е започнала същинската работа“, заяви Теменужка Петкова

Според енергийния министър „към настоящия момент, в ситуацията, в която се намираме ние с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, не попадаме в нито една от тези хипотези.

„След като бяха възобновени действията за търсене на възможности за реализация на проекта с решение на народното събрание бе подготвена процедура така, както бе възложено от парламента и беше публикувана в официален вестник на ЕС, за да е възможно най-публична и прозрачна а седмица по-късно уведомих ЕК, без да има задължителен характер“, каза Петкова.

Според нея проектът е върнат в неговия статус преди спирането му, а по отношението на стрес тестовете като във Фукушима, има такава проверка направена през 2011 г., която доказва, че АЕЦ „Белене“ е издържал успешно. 

По статията работи: Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Значи нова нотификация все пак е необходима, но тепърва ще се иска. Рибата още в морето...
0
 
2
 
6
khao до: fon
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
това само показва какви са истинските им намерения ... а теса да чопнат още нещо към тях!
0
 
6
 
5
fon
преди 2 месеца
Права е жената, ако не се намери инвеститор, което е най-вероятно без нови пари от държавата, не е нужно одобрение на ЕК.
1
 
9
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки. Факта че големите руски празни приказки пълнят чекмеджета е друга тема.
1
 
8
 
3
преди 2 месеца
Ако не е нужна нова нотификация значи нищо не се прави. Само се крадат едни пари от правилните хора и сичко се замаскира с празнословия.

Още от Енергетика
10 съвета за успешно сключване на договор с търговец на електроенергия