IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: В момента не е нужна нова нотификация до ЕК за „Белене“

Ангажимент да уведоми ЕК има инвеститорът, както е направила НЕК през 2007 г., обясни енергийният министър

15:30 | 27.06.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България не се намира в хипотеза, в която е необходимо изпращането до ЕК на нова нотификация за завършването на проекта АЕЦ „Белене“. Това заяви в ефира на bTV енергийният министър Теменужка Петкова.

„Ние нямаме задължението да уведомяваме ЕК, защото процедурата е само едно намерение и не се знае как ще приключи – може да приключи успешно, може да приключи неуспешно“, обясни Петкова. Ангажимент да уведоми ЕК има инвеститорът, както е направила НЕК през 2007 г. и е получено одобрение за проекта, който след това е спрян през 2012 г., добави тя. 

„Съгласно договора за „Евратом“ всяка една държава членка на ЕС, която възнамерява да изгради проект в областта на ядрената енергия или да измени такъв проект е длъжна да нотифицира, тоест да уведоми, Европейската комисия за това, което възнамерява да прави. Такова уведомление, съгласно чл. 42 от договора за „Евратом“, трябва да се направи не по-късно от 3 месеца, преди да започнат първите договори с доставчици или ако държавата членка изгражда сама със собствен ресурс един такъв проект, трябва да го направи не по-късно от 3 месеца, преди да е започнала същинската работа“, заяви Теменужка Петкова

Според енергийния министър „към настоящия момент, в ситуацията, в която се намираме ние с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, не попадаме в нито една от тези хипотези.

„След като бяха възобновени действията за търсене на възможности за реализация на проекта с решение на народното събрание бе подготвена процедура така, както бе възложено от парламента и беше публикувана в официален вестник на ЕС, за да е възможно най-публична и прозрачна а седмица по-късно уведомих ЕК, без да има задължителен характер“, каза Петкова.

Според нея проектът е върнат в неговия статус преди спирането му, а по отношението на стрес тестовете като във Фукушима, има такава проверка направена през 2011 г., която доказва, че АЕЦ „Белене“ е издържал успешно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 3 години
Значи нова нотификация все пак е необходима, но тепърва ще се иска. Рибата още в морето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
това само показва какви са истинските им намерения ... а теса да чопнат още нещо към тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
fon
преди 3 години
Права е жената, ако не се намери инвеститор, което е най-вероятно без нови пари от държавата, не е нужно одобрение на ЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Големите руски енергийни проекти са големи руски празни приказки. Факта че големите руски празни приказки пълнят чекмеджета е друга тема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 3 години
Ако не е нужна нова нотификация значи нищо не се прави. Само се крадат едни пари от правилните хора и сичко се замаскира с празнословия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
evtimvz
преди 3 години
Теменужке, с тези думи потвърждаваш, че одобрен поект няма и тепърва ще се одобрява, ако въобще има. Ясно е, че се дават пари за нещо, което няма да го има в този му вид. Те парите се дават, ама на кого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Теменужке, защо се правиш на простап-ка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още