Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Търговците на горива: Сивият сектор се е свил от 1 млрд. на 250 млн. лева

След месец и половина ще приключи регистрацията на всички икономически оператори в сектора

Търговците на горива: Сивият сектор се е свил от 1 млрд. на 250 млн. лева

Снимка: Pixabay

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива обяви, че сивият сектор в България е много по-малък от прокламираните 20-30%, равняващи се на 1 млрд. лева.

Още по темата

Повод за коментара е Оценка на нерегистрирания пазар на горива от Центъра за изследване на демокрацията и Българската петролна и газова асоциация.

Прави впечатление, че съгласно изложените данни „злоупотребите“ при дизела и бензина са 8-9%, при метана - 14%, а при пропан-бутана - 0,78%, което силно променя средния показател и спокойно може да подведе неинформирания читател, който бива буквално заринат с числови стойности. Убедени сме, че при следващо изследване новата сума ще бъде 250 млн. лева, категорични са от асоциацията, която публикува своята позиция.

В браншовата организация смятат, че при частичните данни се използват и чисто субективни обобщения и допускания, които според тях изкривява представата на обществото за проблемите в сектора на горивата.

В асоциацията посочват, че един по-обективен и грамотен прочит показва, че всъщност мерките, предприети от правителството за запазване на конкурентната среда в България, „си казват думата“ и, ако съществува „сив сектор“, то той е много по-малък от прокламираните 20-30%, равняващи се на 1 млрд. лева.

Направен е опит да се формулира тезата, че са употребени повече горива от реално отчетените, въз основа на „изчислен“ среден разход и изчислени средни изминати километри, което силно изкривява изследването, убедени са търговците на горива.

От асоциацията недоволстват, че проучването на Центъра за изследване на демокрацията и Българската петролна и газова асоциация излиза едва сега, доста след като държавата предприе редица стъпки за изсветляване на сектора, за премахване не само на контрабандата на горива, но и на нелоялните и недобросъвестни търговски практики. В анализа на ЦИД не са предложени и мерки, в случай че анализаторите приемат тези, като недостатъчни или неефективни.

Тези стъпки държавата предприе чрез институции от почти всички публични сектори – Народно събрание, Министерство на финансите и Национална агенция за приходите, Министерство на икономиката, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Българският институт по метрология, Прокуратурата, Комисията за защита на конкуренцията и други, напомнят търговците.

Те допълват, че новият Закон за горивата осуетява монопола и гарантира съществуването на малкия и среден български предприемач, както и запазването на хиляди работни места.

След по-малко от месец и половина ще приключи регистрацията на всички икономически оператори в сектора и всеки един гражданин, на сайта на Министерство на икономиката ще може свободно да провери, кои са легалните търговци на горива.

От асоциацията напомнят, че с допълнения към Закона за здравето държавата поиска от единствения голям и структуроопределящ за пазара производител на горива в България - Лукойл Нефтохим Бургас да промени статута на шестте си бази за горива, като отделни данъчни складове, които да бъдат оборудвани с измервателни уреди на вход и изход на горивото, заедно с денонощно видеонаблюдение.

Това са изискванията, които важат и за всички останали, уверяват търговците. В позицията им се твърди, че държавата ще стъпи на пазарен принцип чрез Държавната петролна компания на пазара на горива и ще балансира търговията.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ВАС отмени забраната на КЗК за закупуване на ЧЕЗ от „Инерком“ на Гинка Върбакова