Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Търговците на горива: Сивият сектор се е свил от 1 млрд. на 250 млн. лева

След месец и половина ще приключи регистрацията на всички икономически оператори в сектора

Търговците на горива: Сивият сектор се е свил от 1 млрд. на 250 млн. лева

Снимка: Pixabay

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива обяви, че сивият сектор в България е много по-малък от прокламираните 20-30%, равняващи се на 1 млрд. лева.

Още по темата

Повод за коментара е Оценка на нерегистрирания пазар на горива от Центъра за изследване на демокрацията и Българската петролна и газова асоциация.

Прави впечатление, че съгласно изложените данни „злоупотребите“ при дизела и бензина са 8-9%, при метана - 14%, а при пропан-бутана - 0,78%, което силно променя средния показател и спокойно може да подведе неинформирания читател, който бива буквално заринат с числови стойности. Убедени сме, че при следващо изследване новата сума ще бъде 250 млн. лева, категорични са от асоциацията, която публикува своята позиция.

В браншовата организация смятат, че при частичните данни се използват и чисто субективни обобщения и допускания, които според тях изкривява представата на обществото за проблемите в сектора на горивата.

В асоциацията посочват, че един по-обективен и грамотен прочит показва, че всъщност мерките, предприети от правителството за запазване на конкурентната среда в България, „си казват думата“ и, ако съществува „сив сектор“, то той е много по-малък от прокламираните 20-30%, равняващи се на 1 млрд. лева.

Направен е опит да се формулира тезата, че са употребени повече горива от реално отчетените, въз основа на „изчислен“ среден разход и изчислени средни изминати километри, което силно изкривява изследването, убедени са търговците на горива.

От асоциацията недоволстват, че проучването на Центъра за изследване на демокрацията и Българската петролна и газова асоциация излиза едва сега, доста след като държавата предприе редица стъпки за изсветляване на сектора, за премахване не само на контрабандата на горива, но и на нелоялните и недобросъвестни търговски практики. В анализа на ЦИД не са предложени и мерки, в случай че анализаторите приемат тези, като недостатъчни или неефективни.

Тези стъпки държавата предприе чрез институции от почти всички публични сектори – Народно събрание, Министерство на финансите и Национална агенция за приходите, Министерство на икономиката, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Българският институт по метрология, Прокуратурата, Комисията за защита на конкуренцията и други, напомнят търговците.

Те допълват, че новият Закон за горивата осуетява монопола и гарантира съществуването на малкия и среден български предприемач, както и запазването на хиляди работни места.

След по-малко от месец и половина ще приключи регистрацията на всички икономически оператори в сектора и всеки един гражданин, на сайта на Министерство на икономиката ще може свободно да провери, кои са легалните търговци на горива.

От асоциацията напомнят, че с допълнения към Закона за здравето държавата поиска от единствения голям и структуроопределящ за пазара производител на горива в България - Лукойл Нефтохим Бургас да промени статута на шестте си бази за горива, като отделни данъчни складове, които да бъдат оборудвани с измервателни уреди на вход и изход на горивото, заедно с денонощно видеонаблюдение.

Това са изискванията, които важат и за всички останали, уверяват търговците. В позицията им се твърди, че държавата ще стъпи на пазарен принцип чрез Държавната петролна компания на пазара на горива и ще балансира търговията.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" отчитат срив на продажбите на БНЕБ