IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засега Фондът за справедлив преход няма да финансира газ и ядрена енергия

Парите във фонда, който ще компенсира щетите от енергийната трансформация, се увеличават съществено

11:15 | 17.12.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Фондът за справедлив преход няма да финансира проекти, свързани с природен газ и ядрена енергия, става ясно от последните договорки по Зелената сделка между Съвета и Европейския парламент. Двете институции се разбраха за размера на средствата във Фонда - 17,5 млрд. евро, съобщават от пресцентъра на Европейския съвет.

Парите във Фонда се увеличават съществено - предишното предложение беше за бюджет от 7,5 млрд. евро, който да привлече между 30 и 50 млрд. евро допълнителни инвестиции и заеми.

Този документ обаче все още не е окончателен и се очаква финалните текстове да бъдат приети в началото на 2021 година под португалското председателство на Европейския съвет.

По време на последната си официална среща под председателството на Германия в края на миналата седмица лидерите на ЕС се разбраха за по-рязко намаляване на емисиите въглероден диоксид до 2030 година. С промяната страните от общността трябва да ограничат емисиите с поне 55% спрямо нивата от 1990 година, спрямо досегашната цел от 40%.

По време на разговорите, продължили цяла нощ, засегнатите държави, сред които Полша, Чехия и България, поискаха повече яснота как ще бъдат постигнати тези намаления, както и повече компенсации за предсрочно затваряне на мощности. От публикувания документ след заседанието ясно се виждаше, че ЕС ще подкрепи технологии, които подпомагат енергийния преход, включително и природен газ.

Според последните договорки между институциите обаче тази подкрепа засега няма да бъде оказана от Фонда за справедлив преход. Средствата от него ще могат да бъдат насочени към малки и средни предприятия, включително и за стартъпи, за научно-развойна дейност, за чиста енергия, декарбонизацията на транспорта и обучение на служителите, които ще останат без работа в резултат на затворените мини и въглищни мощности.

Пари от този фонд няма да бъдат използвани за развитието на проекти, използващи изкопаеми енергийни източници, сред които и природен газ, както и изграждането на ядрени централи и производството на тютюневи изделия.

България също чака средства от Фонда за справедлив преход. На този етап Брюксел е идентифицирал три региона, които могат да се възползват от средствата по него - Стара Загора, Перник и Кюстендил, които ще търпят директни щети от закриването на въглищната индустрия. Страната ни обаче се опитва да включи и още няколко, сред които Ямбол, Сливен и Хасково, тъй като част от работещите в този сектор са именно от тези региони.

В енергийното министерство отбелязват, че има още заплахи във връзка със зелените цели като например интензивните индустрии да напуснат страната и да стартират производство в съседните държави, които не са членове на ЕС. Затова и се обмислят предложения още региони да бъдат включени в програмите на Фонда за справедлив преход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Аааа, няма проблем !!! Колкото по-скоро Европа остане на тъмно и студено, без икономика и дори без транспорт, толкова по-скоро европейците ще се събудят, ще вдигнат революция, ще извадят гилотината и ще започнат масово сечене на тимберици на ояли се политически хрантутници !!! За справка, в последните дни у нас вятър и слънце задоволяват под 1% от потреблението на електроенергия... а само общите фотоволтаически мощности бяха с 1/4 повече от един козлодуйски реактор и то още преди 3-4 години - а оттогава, макар и по-бавно се инсталират още мощности !!! За сравнение АЕЦ дава 33% от токът и можеше да дава 50%, ако поради държавната измяна на кунева-пръмова не бяха спрени напълно безопасните и годни за експлоатация 2-4 блок !!! Трябва общоевропейски закон: политиците да носят наказателна отговорност, ако причинят тежки щети на икономиката, стандарта на живот на европейците или за националната сигурност, да отговарят дори с *** си тимберици... да видим тогава толкова ли ще са курназ с техните безумия. Прочетете биографията на урсулата - издънка от паразитна политическа фамилия, самата тя била министър на какво ли не в Германия, провалила буквално всяко министерство, което е оглавила... беше министър на отбраната и германските войници правеха учения с метли, щото нямаха и пушки !!! Чакам коментар от Зелев и останалите екоталибанци тука... защо ако сега разчитахме само на ВЕИ, нямаше да имаме ток поне колкото да си заредим телефоните, за да напсуваме еврогейтащината !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още