Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

България може да намали въглеродните емисии с 49%, без да засегне Маришкия басейн

Страната ни е определила 11 региона, които ще бъдат засегнати от трансформацията към въглеродна неутралност

България може да намали въглеродните емисии с 49%, без да засегне Маришкия басейн

Снимка: Архив Ройтерс

България без проблеми може да намали с 49% въглеродните емисии до 2030 година, при това без да засегне Маришкия басейн, съобщи зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на конференция, посветена на Зелената сделка на ЕС, организирана от Института за енергиен мениджмънт.

ЕС си поставя цел за въглеродна неутралност през 2050 година, но без национални стратегии. В момента много по-важни ще се окажат междинните стъпки до 2030 година, защото се очаква при тях да има национални цели. ЕК предложи намаляването на емисии с 55% спрямо нивата от 1990 година.

Още по темата
Държавата ни е в трудна позиция по отношение на мерките за нулеви въглеродни емисии заради въглищните централи в Маришкия басейн и се включи в платформата "Въглищни региони в преход". Жечо Станков коментира, че в момента по тази насока чакаме от ЕК да ни предостави консултанти за изготвяне на планове за три региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Анализите са показали, че зелената трансформация ще окаже влияние върху 11 български региона - заплашени са работните места в Сливен, Ямбол и Хасково.

Проблем ще се окаже още и "изтичането на бизнеси" към страните извън ЕС. България е гранична с три държави, които не са част от общността и нямат толкова строги екологични изисквания. Така компаниите могат да преместят производството си само на няколкостотин километра в Сърбия, Македония или Турция и това ще постави икономиката ни под натиск, обясни зам.-министърът на енергетиката.

Той обясни още, че по Фонда за справедлив преход подкрепа ще очаква още и енергоемкият бизнес на България.
В своето изложение Жечо Станков коментира и предложената преди ден стратегия за обновяването на сградите. Тя залага на намаляване на емисиите въглероден диоксид с 60% до 2030 година, обясни той.

"Чака ни много работа, но имаме на разположение нужните инструменти", допълни Станков.

Работим с България за определяне на секторите, които ще имат нужда от подкрепа, и видовете проекти, които да финансираме, посочи експертът Бриюк Посник от Главната дирекция "Енергетика" към ЕК.

Комисията обмисля техническа и финансова помощ за засегнатите от прехода сектори. Освен въглищните региони, енергоемкото произвоство, както и производствата с големи емисии. Те трябва да променят производството си, за да могат да продължат да съществуват, обясни експертът.

Той припомни, че предложението на ЕК за намаляването на въглеродните емисии с 55% е в процес на обсъждане със Съвета и Европейския парламент.

По време на последната сесия европейските депутати дори предложиха по-амбициозна цел за намаляване с 60 на сто, но Съветът още не е казал своята позиция.

Посник коментира, че за зелената трансформация ще бъдат нужни инвестиции от над 1 трилион евро през следващите 10 години. Източниците на финансиране са няколко - европейския бюджет, Европейската инвестиционна банка и публично-частни партньорства.

България ще бъде една от страните, които ще получат най-много средства на човек от населението, допълни още експертът.

Той коментира, че все още е обект на дискусия дали финансирането на проекти ще бъде обвързано с ангажираност към закриване на въглищни мощности.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (16)

   1| 2    
0
 
1
 
16
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Аз пък не разбирам защо да не трябва да засегне Мариците? И по-специално Марица 2. Това уродливо чудовище, дето е перманентно на загуба и се ползва основно за политическо *** на електорат. Същото важи и за повечето тецове на Ковачки.
1
 
2
 
15
michaelis23 до: Hahoto2
преди 1 седмица
тоз е индоктриниран пациент, не толко да е екологично колко да е контра на нас ли тука де да го знам ... :)) И аз не искам да пушляват коли и да имаме енергия от въздуха ама още го няма тоя филм или поне не на тая цена. Ей са новата простотия виде ли я ?
"Капитализма е причинил климатичните промени"
Викам ок връщаме се към Соца няма ядове ..... :)) Иначе тяхната "Екология" ясна работата " Ще плащате повече за зеления преход и тва е ! .. , ама защо като вече си има евтино няма отговори, дайте некво алтернативно решение за тия цени, пак няма отговори еееее мaйкaa му дeeeбa така не става ....
1
 
3
 
14
Hahoto2 до: michaelis23
преди 1 седмица
Мише, това Зелевото е религия. Принципно нямам нищо против тази религия, освен начинът, по който искат да ни кръщават в нея. Правят го със апокалиптични заплахи за бъдния ден. Сочат ни с пръст като грешници, довели до идващия апокалипсис. И разбира се ни предлагат спасение, чрез "зелените" си политики. Тази игра е стара, колкото света. Първият шаман на племето е танцувал, около огъня и се правил на "зелен", понеже на е бил по як от водача, но е бил по-умен, та да накара всички да му играят по свирката, включая и вожда, ги е плашил с предсказания и с песни и танци е прогонвал злите сили. Та тия са същите. Умни са, събраха не малко пари, услади им се и вече нямат спиране.
1
 
3
 
13
michaelis23 до: zelka007
преди 1 седмица
ето ти и още нещо, много е полезно особено на 29:50 където човека казва че листата през деня се хранят с CO2 ..... :))

Земята от космоса
https://www.youtube.com/watch?v=HFNg0ESVDBk
1
 
2
 
12
michaelis23 до: zelka007
преди 1 седмица
я глей що става тука .... :))

Audi изтегля e-tron в САЩ поради риск от пожар
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/38483-audi-izteglya-e-tron-poradi-risk-ot-pozhar

Всички плъг-ин хибриди на BMW от 2020 година влизат в сервиза
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/43620-masova-servizna-aktsiya-za-plag-in-hibridite-na-bmw?utm_source=investor&utm_medium=Home_page&utm_campaign=RSS_2019

Hyundai отзова популярен в София модел заради пожари
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/43554-hyundai-otzova-populyaren-v-sofiya-model-zaradi-pozhari

Защо хибридите са в пъти "по-мръсни" от обявеното?
https://automedia.investor.bg/a/2-novini/43490-zashto-hibridite-sa-v-pati-po-mrasni-ot-obyavenoto

Още от Енергетика
ЕСО планира да вложи 1,4 млрд. лв. в електропреносната мрежа до 2029 г.