IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП подкрепи намаляването на въглеродните емисии с 60% до 2030 г.

Тази амбициозна цел тепърва ще трябва да получи подкрепата на страните от общността

13:35 | 07.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейските депутати одобриха решение за по-съществено намаляване на емисиите парникови газове до 2030 година - с 60% спрямо нивата от 1990 година. Сегашната цел на общността е 40%.

Решението дава ход на идеята ЕС да се превърне във въглеродно неутрална зона до 2050 година. Гласуването в пленарната зала е победа за Зелените, подкрепени в тази инициатива и от социалистите и демократите, пише  европейското издание на Politico.

Най-голямата парламентарна група - на Европейската народна партия (ЕНП) заяви преди гласуването, че целта е прекалено висока, а Партията на европейските социалисти (ПЕС) подкрепяха предложението на Европейската комисия за намаление от 55 на сто, направено през септември.

Politico посочва още, че предложението е прието с минимално мнозинство - 352 гласа "за" срещу 326 гласа "против".

Намаляването на емисиите е спорна тема сред държавите в ЕС. Промените в климатичното законодателство на общността тепърва ще бъдат дискутирани на съвета на министрите на околната среда, насрочен за 23 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още