Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Пестенето на енергия е от полза и за климата, и за сметките

Намаляването на потреблението на енергия ще свие и енергийната зависимост на Европа, пише в анализ МАЕ

Пестенето на енергия е от полза и за климата, и за сметките

Снимка: Bloomberg LP

Подобряването на енергийната ефективност и пестенето на енергия от години са сочени като успешна мярка за борба с климатичните промени. Сега към ползите се включват още няколко -  на първо място намаляване на енергийната зависимост и още по-специално - от Русия, пише в анализ Международната агенция за енергетика (МАЕ).

Заради войната в Украйна цената на енергоизточниците расте, а намаляването на потреблението означава и по-малко разходи за домакинствата.

Още по темата

Агенцията е разработила заедно с Европейската комисия (ЕК) няколко стъпки, чрез които европейците могат да спестят 220 млн. барела  петрол и около 17 млрд. куб. метра природен газ. Ако мерките бъдат спазени, всяко домакинство може да спести средно около 500 евро на година.

Те са прости - работа от вкъщи, колкото е възможно по-често, за да бъде намалено потреблението на горива, повишаване/намаляване на температурата на климатиците, ползване на споделено пътуване и публичен транспорт, както и жп транспорт, вместо самолети, по-кратки дестинации (под 1000 километра), саниране на домовете и разполагане на соларни панели по сградите.

Проучванията показват, че понижаване на термостатите само с 1°С надолу през зимата пести 7% енергия, а увеличаване с 1°С през лятото - 10%. Според анализите средната температура в европейските домове през зимата е над 22°С. Всеки градус надолу намалява със 70 евро годишните сметки за отопление. Работа в екологичен режим на бойлерите пък пести до 100 евро от годишните сметки за енергия на европейските домакинства.

"Да пестим енергия е конкрена помощ за украинския народ, а и за нас самите", коментира директорът на МАЕ Фатих Бирол. 

Колкото до цената за прилагането на  тези мерки, почти всички държави в ЕС предлагат субсидии за мерки за енергийна ефективност, какти и за покупка на електрически автомобили, се казва още в анализа. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
2
 
5
преди 2 месеца
"цената на енергоизточниците расте, а намаляването на потреблението означава и по-малко разходи за домакинствата."Я тогава вдигнете още цената за да си намалим още разходите
0
 
2
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Най - добре се отразяват - спиране на пътувания , екскурзии , празнентва и ресторанти .............. Но от известно време затварянията спряха , че не знам до къде ще я докараме с тая свобода .
1
 
1
 
3
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Всяка стока е енергоемка . Стимулирането на потреблението и икономическите ръстове са най - опасни за планетата . Но това трябва да е глобална политика на икономически регрес , а не хрумвания на отделни домакинства .
4
 
1
 
2
khao до: cyclop
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
хаха, в очите на неукия руснак, даже и лошо написаните и безсмислени статии изглеждат като пропаганда... а да си извадиш извод от един цитат на някъв чантаджия, е дъното!
2
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
"Да пестим енергия е конкрена помощ за украинския народ, а и за нас самите", ... При всички жалки и елементарни опити за манипулация на различни теми през последните две години, това е може би най-долнопробното и нищожно нещо, което съм чел... Ако дори за милисекунда сте могли да не изпитате болезнено отвращение след прочитането на това, притеснявам се за вас.

Още от Енергетика
Пазар за 17,3 млрд. долара: Как Гърция помага на Путин да продава петрол