IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

165 млрд. долара - цената на Brexit за банките

Модел, създаден от икономисти от Нюйоркския университет, показва, че с толкова нараства капиталовият недостиг за най-големите банки след вота

12:44 | 06.07.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

За тези, които се чудят какви са ефектите от решението на британците да напуснат Европейския съюз (ЕС), бившият редактор в Wall Street Journal и носител на наградата "Пулицър" за отразяване на новините в Русия през 1999 г. Марк Уайтхаус повдига леко завесата пред Bloomberg View – 165 млрд. долара.

Според модел, създаден от икономисти от Нюйоркския университет, използван регулярно за провеждането на опростени стрес тестове за най-големите световни финансови институции, най-големите американски и европейски банки са по-зле със 165 млрд. долара.

Моделът пита фондовия пазар какво мисли за стойността и рисковете на банковите активи, използва тази информация, за да изчисли какво би станало с банките в случай на сериозна криза и показва колко допълнителен капитал ще трябва да си набавят, за да избегнат допълнителен стрес.

Дори преди Brexit моделът предполага, че банките са били много по-крехки в сравнение с резултатите от официалните стрес тестове. Към 31 май моделът сочи, че най-големите банки в САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Италия (тези с активи за над 500 млрд. долара) биха имали общ капиталов недостиг в размер на 998 млрд. долара.

След Brexit цифрата скача значително. Към 28 юни – до 1,163 трлн. долара, което е увеличение със 165 млрд. долара. Ето и разбивката по страни в милиарди долари:

Графика: Bloomberg View

За да се даде представа за потенциалната тежест върху данъкоплатците в случай на държавна подкрепа за банките, ето как би изглеждал капиталовият недостиг към брутния вътрешен продукт на всяка страна:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 2
i_hristov
преди 7 години
Прекалено скъпа цена, която ще се плати отново от данъкоплатците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Брекситът , както и куп други организирани мероприятия е удобен параван за кукловодите от САЩа , да заметат под килима следващите дивотии , дето са замислили .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 1
крас
преди 7 години
СЛЕД КАТО СИ НАПРАВИ ТРУДА ДА КОНСТАТИРАШ, ЧЕ СРИВА Е НАСТЪПИЛ на 24.06.2016 в 02:16 БГ лятно време, а първата информация за "ВЪЗМОЖЕН" БРЕКЗИТ постъпва седем осем часа ПО КЪСНО Е СЛЕДВАЛО ДА ТИ СВЕТНЕ, че БРЕКЗИТА не може да бъде ПРИЧИНАТА за случилото се.Врътни времето 24.06.2016 02:16 БГ назад със седем часа разлика за да го докараш на нюйоркско и ще видиш, коя борса МАЛКО ПРЕДИ ДА ЗАТВОРИ е изпълнила упражнението свързано със СРИВА НА ПАУНДА!! СРИВА НА ПАУНДА Е НАСТЪПИЛ НА НЮЙОРКСКАТА БОРСА ПЕТ МИНУТИ ПРЕДИ СЪЩАТА ДА ХЛОПНЕ КЮПЕНЦИТЕ И САМО ДВА ЧАСА СЛЕД КАТО СА ПРИКЛЮЧИЛИ ИЗБОРИТЕ В АНГЛИЯ КОГАТО НЕ Е БИЛО ЯСНО КОЙ КОГО!!Защо ли никой не изрази съмнение относно изборните резултати ?Защо никой не ги атакува по начина по който го направха в Австрия?ЗАЩОТО ВСИЧКО БЕ ЕДНА ГОЛЯМА МАНИПУЛАЦИЯ, КОЯТО ПОКАЗА НЕ САМО КОЙ ДЪРЖИ МЕДИИТЕ, НО И КОЙ УПРАВЛЯВА СВЕТА!ВАЖНИ СА ПОСЛЕДИЦИТЕ, КОИТО ПРЕДСТОЯТ ДА СЕ СЛУЧАТ НЕ ТОЛКОВА С ЛИРАТА, КОЛКОТО С ЕВРОТО И ЕВРОПЕЙСКИТЕ БАНКИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
d333
преди 7 години
Направих си труда да погледна кога EUR/GBP излита нагоре. Точното време е 23.06.2016 23:16 UTC (т.е. 24.06.2016 02:16 БГ лятно време).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 3
крас
преди 7 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 2ДЕЗИНФОРМАЦИОННОТО ОБЛЪЧВАНЕ НЕ Е ПРИКЛЮЧИЛО!ТО ПРОДЪЛЖАВА И СЕГА СЪС СЪЗДАВАНЕ НА ПАНИКА НАСОЧЕНА КЪМ ТОВА да бъдат убедени загробените инвеститори да се освободят от притежаваните от тях лири.ТОВА Е ОБРАТНАТА ВЪЛНА КОЯТО ЩЕ ОСТОЙНОСТИ ПЕЧАЛБИТЕ НА БАНКИТЕ УЧАСТВАЛИ В ТАЗИ ВАЛУТНА СПЕКУЛА. Виновни са разбира се не банките и техните букмейкъри!ВИНОВНА Е ЧОВЕШКАТА АЛЧНОСТ КОЯТО Е БЕЗГРАНИЧНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
крас
преди 7 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ КЪМ 1НЕКА ВЪРНЕМ ЛЕНТАТА НА ДЕЗИНФОРМАЦИОННОТО ПОДВЕЖДАНЕ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ, ЧИИТО СРЕДСТВА СЕ УПРАВЛЯВАХА ОТ РАЗНИ БУКМЕЙКЪРИ И ПОДОБИЕ БАНКОВИ ИЗМАМНИЦИ:"23 ЮНИ 15:15 - Борсите по света вече търгуват така сякаш резултатът от провежданият до полунощ българско време референдум във Великобритания е завършил с победа на привържениците на оставането на страната в ЕС. След поскъпване от 1% британската валута достигна $1.4842 долара за паунд, най-силният обменен курс спрямо долара за 2016 г. Ако тази тенденция се запази, това ще е шестата поред седмица на поскъпване (общо с 4.1%), което е най-силният показател от 1985 г. насам за паунда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
крас
преди 7 години
Казиното наречено "БРЕКЗИТ" приключи със залаганията на 23 юли в 17 часа НЮЙОРКСКО ВРЕМЕ със СРИВ на лирата!!Първите резултати от РЕФЕРЕНДУМА станаха ясни девет часа след този СРИВ на лирата!!Вижте част от манипулирането на пазара в което участваха и наши "спецове":"23 юни 16:27 - Прогнозата на доктора по математически науки от Станфорд Никола Пенев, разказана за "Дневник" от Мария Спирова: "Медиите и властите не провеждат екзит-полове, но големите финансови играчи виждат огромна възможност за печалби на борсите ако предвидят правилно изхода от референдума. Затова и банките, хеджфондовете и много букмейкъри правят свои екзит-полове. Информацията разбира се не разпространяват публично, но част от нея може да се прочете през нивата на фондовата борса, валутните курсове и букмейкърските залози, както и динамиката на тези фактори.Предимно за забавление създадох математически модел, тестван върху резултатите от шотландския референдум за независимост миналата година. Резултатите са разбира се, много условни, но с 90% вероятност можем да предвидим резултат между 57 и 62% за "оставаме"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още