Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

3,2 трлн. куб. метра газ са добити в света от началото на 2021 г.

Търсенето на газ в световен мащаб ще се увеличава, прогнозират от "Газпром"

3,2 трлн. куб. метра газ са добити в света от началото на 2021 г.

Снимка: Архив Ройтерс

За първите девет месеца на годината в световен мащаб са добити 3,2 трилиона куб. метра природен газ. Това е ръст от 4% спрямо същия период на 2020 г. Това е записано в отчет на "Газпром" пред Съвета на директорите.

От компанията отбелязват, че през 2021 година има две основни тенденции, които движат пазарите - възстановяване на икономиката и увеличено търсене на енергийни ресурси.

Още по темата

Прогнозата на най-голямата газова компания (по показател добиви) в света сочи, че потреблението на природен газ през тази година ще достигне около 4,2 трилиона куб. метра, или със 150 млрд. куб. метра повече спрямо 2020 г. Европа, Китай и Русия са в основата на увеличеното потребление, допълват още от "Газпром".

Според техните оценки потреблението на газ ще се увеличава в средносрочен и дългосрочен период въпреки по-високите цени или политиките за декарбонизация.

Самата "Газпром" е увеличила добивите на газ с 15% от началото на годината до средата на ноември. Това са допълнителни почти 59 млрд. куб. метра и ако тенденцията се запази, от компанията имат самочувствието, че ще покрият 1/3 от увеличеното потребление на газ в световен мащаб през тази година.

Само страните от Европа са увеличили вноса на природен газ със 7,5% през първите девет месеца на годината. При тръбния газ ръстът е от 20%, докато вносът на втечнен природен газ намалява с 14,5%. 

От "Газпром" следят световните тенденции и планират по-голямо участие в проекти за втечнен газ и фокус към малки терминали за втечняване на газ при отклонения от магистрални газопроводи към населени места. Компанията разработва и свой локомотив, който се задвижва с втечнен газ, като плановете са до края на тази година да започнат тестовете за търговската експлоатация на превозното средство.

Руският гигант ще участва във водородната енергетика и като цяло в плановете за декарбонизация на страната, става ясно още от заседанието на Съвета на директорите. В плановете на "Газпром" са предвидени пилотни проекти, свързани с водород, като те са предадени за съгласуване в Министерството на енергетиката и за по-нататъшно одобрение от правителството на Русия.

Водородът е не само начин за намаляване на въглеродния отпечатък при доставките на природен газ, но и търговска стока. За развитие на идеите на ръководството в тази област е създадена и специална компания - "Газпром водород".
Към момента газовата компания произвежда около 350 млн. тона водород и водородосъдържащ газ, които се използва за производството на различни продукти.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Хахахах.... газпроме, обясни защо средната продажна цена на суровината която ти продаваш, ще е между 250 и 270 долара за 2021 година, при това на европейският пазар? Тук таме има някои балами, като България, Гърция и Сърбия на които демонстрираш мускули.

Още от Европа
Германия иска да привлича 400 хил. квалифицирани работници от чужбина ежегодно