IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Allianz устоява на кризата, но не даде годишна прогноза

Най-големият застраховател в Европа печели по-малко, но надмина очакванията на анализаторите

13:21 | 05.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Allianz усеща последиците от причинената от коронавируса криза през второто тримесечие. Въпреки това най-големият застраховател в Европа достигна горния край на диапазона на оценките на анализаторите.

 От април до юни Allianz постигна оперативна печалба от 2,6 милиарда евро. Това е спад с почти 19 процента в сравнение със същия период на миналата година, когато бяха спечелени 3,2 милиарда евро. Концернът обаче достигна най-горния край на оценките на анализаторите, които предположиха резултат в диапазона от 2,2 до 2,6 милиарда евро. Изпълнителният директор Оливър Бате определи данните като стабилен резултат, който показва „забележителната устойчивост“ на групата.

И трите бизнес области обаче - застраховането на собственост, животозастраховане и управление на богатството - трябваше да отчетат намаления в сравнение със същия период на предходната година. Те трябваше да се справят преди всичко с ефектите на Covid-19. В областта на имущественото и застрахователно застраховане се увеличиха големите искове, така че комбинираното съотношение на исковете спрямо разходите нарасна с 1,2 пункта до 95,5 процента. Това е числото, което застрахователите използват за измерител дали печелят пари в дадена област. Такъв е случаят с квоти под 100 процента.



Във втората основна област, животозастраховане и здравно осигуряване, групата продължи да печели - 1 млрд. евро след  1,2 милиарда евро през същия период на миналата година. Въпреки това по отношение на новите продукти имаше забележими спадове, особено на важните пазари в Германия и САЩ.

За разлика от него, управлението на богатството като най-малката област е до голяма степен стабилно. Активите, управлявани от трети страни, се увеличават със 101 милиарда евро в сравнение с края на първото тримесечие до 1,658 трлн. евро. Причината са положителните пазарни ефекти и паричните потоци от клиенти. Като цяло дивизията на Allianz управлява огромната сума от 2,250 трилиона евро.
 
Коефициентът на платежоспособност, който е показател за финансовата стабилност на застрахователите, е паднал леко до 187 процента, като това отразява последиците от кризата.  Все още обаче той е далеч от 160-процентовата граница, под която, например, ще бъде преразгледано разпределението на дивидентите за акционерите.

Въпреки цялостната положителна тенденция Allianz все още не даде прогноза за текущата година. В края на април компанията обяви, че първоначално предвидените 12  милиарда евро (плюс/минус 500 милиона евро) няма да бъдат достигнати. При това от годината минаха повече от седем месеца и тенденцията би трябвало да бъде предвидима.

При Allianz нежеланието за прогноза се оправдава с продължаващата несигурност, поради която все още няма конкретна прогноза. В момента анализаторите очакват средна оперативна печалба от 10,5 милиарда евро, което ще бъде с около 1,5 милиарда евро по-малко в сравнение с миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Ного могъщи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още