IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асмусен подкрепи фонда за закриване на проблемните банки

До 15 октомври държавите от еврозоната ще трябва да предадат на ЕК за преглед своите проектобюджети за 2014 г.

21:41 | 13.09.13 г.
Асмусен подкрепи фонда за закриване на проблемните банки

Европейската централна банка подкрепи плана на еврозоната за основаването на фонд за закриване на проблемните банки въпреки силната опозиция от страна на Германия, съобщи MarketWatch.

След среща с финансовите министри на държавите-членки на еврозоната членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен заяви, че фондът е преминал проверката за законност във вида, в който е предложен от Европейската комисия. Асмусен каза, че е налице „съгласие сред правните експерти на Европейския съвет, ЕК и ЕЦБ“, че структурирането на фонда може да продължи.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле отдавна настоява, че планът нарушава договорите за Европейския съюз. Фондът ще бъде финансиран от такси, налагани на банките от еврозоната.

Тъй като натрупването на суми, достатъчни за ликвидиране на банките, ще отнеме време, Асмусен посочи, че фондът би могъл да получи назаем средства от постоянния спасителен фонд за еврозоната – Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) - ако се наложи да действа в начален етап от дейността си.

Това са най-подробните коментари на представител на ЕЦБ по въпроса до момента. Като член на Изпълнителния съвет Асмусен, който освен всичко друго е германец, не представлява страната си за разлика от членовете на Управителния съвет на банката, който включва управителите на централните банки на страните от валутния съюз.

Като пореден признак за задълбочаване на интеграцията в региона на 22 ноември ще бъде свикано специално заседание на министрите на финансите на държавите-членки, на което ще бъдат обсъдени националните бюджети за 2014 г.

През тази година Европейската комисия получи нови правомощия за контрол върху процеса на оформяне на проектобюджетите на отделните страни.

До 15 октомври страните от еврозоната ще трябва да предадат своите проектобюджети на комисията за преглед.

Процесът не представлява „прехвърляне на бюджетни правомощия или компетенции към Брюксел“, заяви европейския комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Неговите подчинени обаче ще наблюдават дали отделните страни „правят онова, което проповядват“, обясни той.

ЕК няма право да наложи вето върху бюджетите, но чрез новия процес ще бъде в състояние да притиска националните правителства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още