IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС направи още една крачка към банковия съюз

Европарламентът даде на ЕЦБ пълномощия да наблюдава около 6 хил. банки в еврозоната

21:00 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕС направи още една крачка към банковия съюз

Европа предприе още една крачка към създаването на единния банков съюз в еврозоната, след като законодателите предоставиха на Европейската централна банка (ЕЦБ) правомощия да контролира финансовите институции от региона, предаде Ройтерс.

Планът, одобрен с огромно мнозинство от Европейския парламент, ще позволи на ЕЦБ да наблюдава около 6 хил. банки в 17-те държави от еврозоната.

Вотът представлява последната законодателна стъпка към установяването на единния банков надзор в рамките на ЕЦБ. Предстои обаче да се преодолее предизвикателството по договарянето и основаването и на единен орган, който да се занимава със закриването на проблемните банки.

"Днес отбелязваме истинска крачка напред в създаването на банковия съюз", заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги, като добави, че централната банка ще ускори наемането на персонал и процеса по изграждането на институционален капацитет за надзора върху банките.

Банковият съюз в еврозоната е най-амбициозният проект на Брюксел, част от плановете на европейските власти да преодолеят дълговата криза и от решаващо значение за предотвратяване и преодоляване на бъдещи кризи. Това бележи нова фаза на по-дълбока интеграция между страните от еврозоната, но и повдига сериозни въпроси за суверенитета на държавите от паричния съюз, допълва агенцията.

“Единният механизъм за надзор е основен елемент на по-дълбокия икономически и паричен съюз”, коментира след днешния вот председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, като допълни, че сега фокусът трябва да бъдат проблемните банки.

ЕЦБ трябва да започне да изпълнява новите си функции в рамките на една година, след като даде ясни механизми за наблюдение на банките. Преди това тя ще трябва да направи детайлни проверки на състоянието на балансите им и доколко финансовите институции са достатъчно капитализирани, за да устоят на евентуални нови сътресения.

В същото време остава нерешен спорът между държавите-членки дали централният, или националните регулатори ще имат последната дума при преструктурирането и затварянето на банки. Остават и съмненията дали изграждането на единния банков съюз ще приключи навреме, за да предотврати нова тежка криза в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още