IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AstraZeneca: Откритите в Италия дози са за ЕС и за дарение към бедни страни

Част от дозите от ваксината на компанията са иззети, а някои са изпратени в Брюксел

20:36 | 24.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Lukasz Sokol/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg

AstraZeneca обяви, че 29-те млн. дози от ваксината ѝ срещу Covid-19, открити при проверка в завод в Италия, са били предназначени за Европейския съюз (ЕС) и за дарение към по-бедните страни чрез схемата COVAX, която се ръководи отчасти от Световната здравна организация, предава Ройтерс.

По искане на Европейската комисия (ЕК) през уикенда италианските сили за сигурност са направили проверка в завод на Catalent в Анани, близо до Рим. Там те са открили складирани дозите от ваксината на AstraZeneca, пише италианският вестник La Stampa.

Премиерът на Италия Марио Драги по-късно потвърди, че е извършена инспекция, част от дозите са иззети, а две партиди са изпратени в Белгия. Една партида може да съдържа милион дози.

Реакциите към случилото се отразяват нивото на недоверие към AstraZeneca в ЕС, която намали целта си за доставка към блока до края на юни на 100 млн., спрямо 300 млн. дози, предвидени в договора с 27-те държави в съюза. 29-те млн. открити дози са достатъчни за ваксинирането на 14,5 млн. души.

„Запас от почти 30 млн. дози е бил открит в близост до Рим по време на проверка, която проведохме. Сега те са иззети“, обяви говорителят на френското правителство Габриел Атал пред репортери след заседание на кабинета.

Друг представител на френските власти заяви, че се обмисля дали някои партиди могат да бъдат блокирани.

Евродепутатът Петер Лизе от партията на германския канцлер Ангела Меркел каза, че информацията го е оставила без думи и той призова AstraZeneca да изясни ситуацията.

По-късно компанията заяви, че повечето от дозите са били за ЕС, а останалите – за по-бедните страни, като идеята е била да бъдат предоставени по схемата COVAX.

“В момента не се планира износ, освен за страните от COVAX. Има 13 млн. дози от ваксината, които чакат документите за контрол на качеството да бъдат изпратени до COVAX”, обяви AstraZeneca.

Останалите 16 млн. ще бъдат доставени до Европа този месец или през април, допълва тя.

Марио Гарджуло, регионален президент за Eвропа на Catalent, коментира пред Ройтерс, че наличието на 29 млн. дози в завода в Анани е в съответствие с нормалните процедури и че компанията често има повече бройки там.

След коментара от AstraZeneca, Драги заяви пред италианския парламент, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен му е казала в събота, че има няколко партиди, съхранявани във фабриката, които трябва да бъдат проверени, тъй като липсват от доставките в ЕС. От ЕК са отказали да коментират темата пред Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още