Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Австрия: Ще съдим ЕС, ако блокът направи компромис с ядрената енергия

В системата за класификация на енергийните източници няма място за природен газ и ядрена енергия, категоричен е австрийският енергиен министър Леоноре Гевеслер

Австрия: Ще съдим ЕС, ако блокът направи компромис с ядрената енергия

Снимка: Bloomberg L.P.

Австрийският енергиен министър Леоноре Гевеслер заяви, че страната ѝ е готова да се обърне към съда, ако Европейският съюз (ЕС) реши да включи ядрената енергия в т.нар. обща система за класификация за насърчаване на инвестициите в устойчив растеж и за постигане на въглероден неутралитет.

През октомври председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви, че изпълнителната власт на ЕС скоро ще внесе предложение за приемане на природния газ и ядрената енергия в плановете на блока за устойчиво финансиране. 

Още по темата

Група от дванадесет държави от ЕС, водени от Франция и Финландия, искат ядрената енергия да бъде включена, като твърдят, че тя е нисковъглероден енергиен източник и че радиоактивните отпадъци могат да се обработват безопасно, ако се вземат подходящи мерки.

Австрия обаче е готова да оспори това решение пред Съда на ЕС, споделя Гевеслер в интервю за Euractiv.

„Няма правно основание за включване на ядрената енергия в системата за класификация на ЕС“, изтъква тя и добавя: „Да, ако системата на ЕС включва ядрената енергия, ние сме готови да оспорим това в съда“.

Австрия е в центъра на съюз от пет държави, обединяващ Дания, Германия, Люксембург и Португалия, който се стреми да предотврати включването на ядрената енергия в правилата на ЕС за зелено финансиране. Алиансът беше сформиран по време на конференцията по въпросите за климата на ООН,COP26, в Глазгоу.

За Гевеслер ефективността на системата за класификация на ЕС е поставена под въпрос, ако ЕС вземе решение да прибави ядрената енергия

Австрийското министерство на енергетиката и климата изготви правен анализ по-рано тази година, който установи, че „включването на ядрената енергия не е съвместимо с правното основание на член 10 от Регламента за система за класификация“, изтъква тя.

„Нужно е да останем последователни относно системата“ по отношение на амбициите на Европейския зелен пакт, „и да поддържаме доверието във финансовите пазари“, аргументира се Гевеслер. „Съществените щети, причинени от ядрената енергия, са добре документирани в исторически план“, обяснява тя, позовавайки се на „опасностите от самата ядрена енергия“, както се вижда от бедствията при „Чернобил“ и „Фукушима“.

Безопасното съхранение на отработено радиоактивно гориво също е проблем. „Все още не сме намерили глобално решение за... въпроса за окончателното съхранение“, добавя Гевеслер.

Според нея ядрената енергия е „твърде скъпа и твърде бавна, за да допринесе“ за изпълнение на климатичните цели на блока.

Като пример Гевеслер посочва строителството на френския реактор от ново поколение, който се изгражда в комплекса на АЕЦ „Фламанвил“ в Северозападна Франция, започнало през 2007 г. Сега завършването на проекта се очаква през 2023 г., като разходите по него са нараснали петкратно през този период.

По-рано този месец водещият френски депутат от ЕС Паскал Канфин предложи ядрената енергия и природният газ да бъдат включени в европейската система за класификация като „преходни“ енергийни източници, докато блокът преследва дългосрочните си цели за преход към възобновяеми енергийни източници.

Но Гевеслер отхвърли и това предложение. „Само защото нещо е по-малко вредно от въглищата, не го прави добро или устойчиво. Това все още е изкопаема енергия“, изтъква тя.

Според нея Австрия ще може да разчита на подкрепата на Германия и Испания в случай че се обърне към съда по въпроса.

„Испания споделя позицията на Австрия. Испания не вижда нито ядрената енергия, нито изкопаемия газ в системата за класификация на ЕС и е подчертала това ясно“, изтъква Гевеслер.

Тя е категорична: „Нито един активист за климата не трябва да разчита на ядрена енергия“.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

1
 
0
 
8
aldy до: zelka007
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Уффф, не е лесно да имаш зелка под шапката.
0
 
3
 
7
преди 5 месеца
Австрия, да вземе да даде реално действаща алтернатива на ядрените мощности, и ще я вземем насериозно. Дотогава, съжалявам, момчета, ама не предете.
3
 
3
 
6
zelka007 до: Императорът
преди 6 месеца
имат ядрена централа ... :))) ... първо прочети после коментирай , виж историята ... !! ... значи , никой не пречи на французите да си бичат ядрен ток , харесва им харчат си . един от най-скъпите на енергийната борса е точно френският ... тук иде реч , ЗА ФИНАНСИРАНЕ С ОБЩИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ !!!!! ... значи , КОГАТО СЕ ХАРЧАТ ОБЩИ ПАРИ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СА СЪГЛАСНИ С ТОВА ... е , 10 държави не са съгласни да се чупят евросредства за ядрени централи ... като искат ядрени централи и спазват мерките за безопасност да си построят не една ами двадесет ... :))) ... НО БЕЗ ЕВРОСРЕДСТВА ... точка ... !!
2
 
4
 
5
Императорът до: zelka007
преди 6 месеца
Не знам какво имат, но в енергийният им микс нямат никаква ядрена енергия:htt*s://w*w.statista.com/statistics/1234896/austria-distribution-of-electricity-production-by-source/И откъде накъде Австрия ще налага мнението си на други държави, които си нямат възможност да бичат 62% от енергията си от ВЕЦ? Обществото не искало - ами ако щат. Обществото във Франция пък иска атомчета !!! Колко са французите, колко са сънародниците на Малкият мустак?
2
 
5
 
4
преди 6 месеца
Тая гъcка наясно ли е, че самата Австрия добива 26% от енергията си от създаващи въглеродни емисии източници? Първо сами спрете да купувате руски газ (15% от енергията ви!, после давайте акъл на другите. Аман от слабоyмни зеленаши. Колко държави имат австрийският потенциал за водна енегрия?

Още от Европа
Джейн Фрейзър, Citi: Европа се насочва към рецесия