IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays назначава бивш банкер в JPMorgan Chase за свой директор

Джес Стейли ще заеме поста от 1 декември и ще получава 4,2 млн. долара годишно в опит да увеличи богатството на акционерите на британската банка

11:38 | 28.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Джес Стейли.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Джес Стейли. Снимка: Ройтерс

Barclays официално назначава бившия банкер в JPMorgan Chase & Co. Джес Стейли за свой главен изпълнителен директор. Това се случва на фона на опитите на втория по големина британски кредитор да стимулира печалбата, която пострада от растящите правни разходи, пише Bloomberg.

58-годишният Стейли ще заеме поста от 1 декември, съобщава базираната в Лондон банка. По време на пика в своята 34-годишна кариера в JPMorgan Chase, където изпълняваше роли от ръководител на поделението на щатската банка за управление на активи до поделението за инвестиционно банкиране, той се спрягаше за евентуален наследник на Джейми Даймън на върха на най-голямата американска банка по обем на активите.

„Вярваме, че в лицето на Джес Стейли имаме директор с подходящия лидерски талант и богат опит, за да увеличи стойността за акционерите и да придвижи групата стратегически напред“, коментира председателят на Barclays Джон Макфарлън. „В частност – той разбира добре корпоративното и инвестиционното банкиране, чието препозициониране е един от основните ни приоритети.“

Назначаването идва три месеца, след като Макфарлън уволни Антъни Дженкинс, след като остана разочарован от темпото, с което се извършваха промените в т.нар от него „тромав и бюрократичен“ кредитор.

Тогава Макфарлън обеща да понижи по-бързо разходите и да удвои цената на акцията в следващите 3-4 години, въпреки че банката се изправя пред покачващи се съдебни разноски и по-строги капиталови изисквания.

Стейли ще получава по 2,75 млн. лири (4,2 млрд. долара) на година, разкрива говорител на Barclays. Основната му заплата е 1,2 млн. лири, 1,15 млн. лири ще е заплащането за ролята му, а пенсията ще бъде 396 хил. лири. Това е близо 14% повече от това, което получаваше предшественикът му Дженкинс.

Barclays трябва „да продължи да се фокусира върху възвръщаемостта за акционерите, както настоява Джон Макфалрън“, коментира Стейли. „Barclays е доста ценен франчайз – от присъствието на банкирането на дребно и търговското финансиране във Великобритания, през силните му картови разплащания и силните си позиции в Африка, до инвестиционното банкиране.“

Стейли е вторият бивш ръководител на инвестиционното поделение на JPMorgan, който поема кормилото на британска банка тази година. Бил Уинтърс, който ръководеше поделението преди Стейли, стана главен изпълнителен директор на Standard Chartered през юни.

В първите часове на търговията на борсата в Лондон акциите на Barclays поевтиняват с 0,4%, но от началото на 2015 г. поскъпват с 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още