IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде е европейският JPMorgan?

Следващият претендент за придобиването на световен статус може би ще дойде от Китай, а не от Великобритания или еврозоната

12:54 | 09.08.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Кредитите за 176 млрд. долара, отпуснати от JPMorgan в световен мащаб, се равняват на общата дейност на Deutsche Bank, Barclays и HSBC. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кредитите за 176 млрд. долара, отпуснати от JPMorgan в световен мащаб, се равняват на общата дейност на Deutsche Bank, Barclays и HSBC. Снимка: Ройтерс

В следващите няколко години е много вероятно да има няколко празни места на глобалната маса на инвестиционното банкиране, пише колумнистът в Bloomberg View Марк Гилбърт.

Въпреки че американските финансови институции консолидират своето превъзходство на световните пазари, а експлоадиращата средна класа в Азия започва да позиционира банките от този регион на световната сцена, Европа изглежда изостава. Следващият конкурент на JPMorgan Chase най-вероятно ще дойде от Китай, а не от Великобритания или от еврозоната.

Ето как банките в Европейския съюз и швейцарските банки се представят от началото на годината спрямо своите американски конкуренти на ключовите арени за финансиране на компаниите чрез емисии облигации, отпускане на заеми и продажби на акции:

Кредитите за 176 млрд. долара, отпуснати от JPMorgan в световен мащаб, се равняват на общата дейност на Deutsche Bank, Barclays и HSBC. От началото на годината бизнесът на 5-те най-големи американски банки на пазара на акции възлиза на 166 млрд. долара. Това е повече от два пъти от това, което петте най-активни европейски и швейцарски банки са постигнали за същия период.

На пазара на корпоративен дълг в глобален мащаб JPMorgan и Bank of America Merrill Lynch разполагат с пазарен дял от 15,7%, докато този на Deutsche Bank и Barclays е 11,3%.

В резултат на финансовата криза амбициите на европейските претенденти за придобиването на световен статут бяха попарени. Deutsche Bank – безспорно най-добрият залог в региона за превръщането му в световен шампион, сигнализира за спиране на ненаситните си амбиции, като уволни съизпълнителния директор Аншу Джайн през юни.

Неговият заместник Джон Креън казва, че банката не може да си позволи „лукса“ да отдели търговския бизнес от капитала. Тази есен се очаква Креън да удължи програмата за съкращаване на разходи за 3,5 млрд. евро, обявена през април, въпреки че може да преразгледа плановете.

Освен това през юли Barclays уволни главния изпълнителен директор Антъни Дженкинс. Дженкинс, чийто бекграунд беше в банкирането на дребно, не успя да преструктурира поделението за инвестиционно банкиране на Barclays. Председателят Джон Макфарлън се очаква да ускори темпото по намаляване на дейностите на това поделение.

HSBC Holdings, която преди се позиционираше като световната местна банка, е истинска глобална институция. Но 78% от печалбата й миналата година дойде от Азия, като само 3,2% дойде от Европа. Нещо повече – един ден може да изпълни заплахите си за напускане на Великобритания и да премести централата си някъде в Азия. Това би я дисквалифицирало като европейски играч.

А другият британски претендент за придобиването на световен статус във времената на разцвет - Royal Bank of Scotland, бе принуден да се свие, след като трябваше да вземе спасителен заем за повече от 70 млрд. долара. Решението за RBS е в ръцете на британското правителство.

Нито едно от другите европейски имена, които се нареждат в класацията, измежду които френската BNP Paribas, италианската UniСredit или испанската Santander, нямат истински глобални амбиции.

Двамата претенденти от Швейцария – UBS и Credit Suisse се фокусират върху управлението на парите на богатите, вместо да преследват печалба, като търгуват с ценни книжа. UBS съобщи, че през второто тримесечие печалбата от управление на активи расте над два пъти.

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Тиджан Тиам, който пое кормилото на банката преди четири месеца, след като изгради кариерата си в застрахователния бизнес, през юли каза, че „част от идеите в инвестиционната банка са за намаление на дейността, за да може Credit Suisse да се фокусира върху бизнеса, който създава най-голяма стойност, защото регулациите са се развили по един неблагоприятен начин“.

Европейските регулатори искат инвестиционните банки на континента да се свият, а не да растат, и приеха нови правила, за да ги насочат в тази посока. 

Нуждаят ли се европейските компании от европейска ръка, която да държат, когато управляват глобалния капиталов пазар? Нуждаят ли се европейските акции, облигации и валути от играчи извън САЩ за ефективна търговия? Има ли значение, ако няма европейска банка, която да може да разнообрази света на финансите?

Според Марк Гилбърт има значение, но поради причина, различна от местоположението на централата. Колумнистът е привърженик на регулаторите, които искат връщането под някаква форма на Закона Глас-Стийгъл, който принуди американските банки да отделят бизнеса си с кредитиране от бизнеса с търговия с ценни книжа. Пълно отделяне на простото събиране на депозити и дейностите по кредитиране от сключването на сделки и търговията с деривати има смисъл. Това се отнася както за американските банкови гиганти, както и за техните европейски братовчеди, настоява анализаторът.

Разделянето на Barclays, Deutsche Bank, Citigroup или на която и да е друга банка на банки за банкиране на дребно и за инвестиционно банкиране, ще позволи на по-рисковите отдели да се слеят в по-големи международни институции, регулирани правилно, за разлика от сегашния фрагментиран пейзаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
е, че те са най-голямата икономика в света, нещо друго ли треа да ги напрай "световна сила" че не моа се сетим ??? Държавата с най-голям плюс 4 трилиона кешовица, а твойте световни *** са с 18 трилки в минус тва е световен дълг да ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 8 години
е, и ? Китай също така имат и най големия язовир в света, ама това не ги прави световна сила :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
крас
преди 8 години
В понеделник официално бе открита водената от Китай Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB). Банката, която ще бъде конкурент на доминираните от САЩ финансови институции като Световната банка и Азиатската банка за развитие,На откриването в Пекин присъстваха представители на 57 държави, включително съюзници на САЩ като Великобритания, Германия, Италия, Южна Корея и Австралия, които станаха членове на банката въпреки изразеното от Вашингтон недоволство.Пекин ще е най-големият акционер в банката с дял от 30.34%, или 26.06% от акциите с право на глас. В понеделник споразумението за AIIB бе подписано от 50 държави, тъй като останaлите седем Дания, Кувейт, Малайзия, Филипините, Холандия, ЮАР и Тайланд, още не са получили вътрешно одобрение.Сред акционерите на второ място се нарежда Индия със 7.5% от акциите с право на глас, следвана от Русия с 6%Други основни акционери са също така Германия и Южна Корея. Сред големите икономики, които не се включиха в AIIB, освен САЩ са Канада и Япония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 8 години
прав си Ислямска държава вече въведоха златния стандарт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
крас
преди 8 години
Каква Европа , каква Америка , какви техни банки когато най големият пазар е Китай , най големите банки са китайските !!КОШМАРА ИДВА ОТ ФАКТА, ЧЕ РУСИЯ СПРЯ ДА ИЗКУПУВА ДОЛАРА И ЕВРОТО!!Нейните резерви вече са в ЗЛАТО!!Няма да е далеч момента, когато и КИТАЙ ще последва примера й !!КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕКАКВИ СА ЗЛАТНИТЕ РЕЗЕРВИ НА РУСИЯ И КИТАЙ, И КАК ИЗГЛЕЖДАТ ТЕ НА ФОНА НА СЪБРАНОТО във Форт Нокс и Bank of England световно злато!!ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЗЛАТНИЯ СТАНДАРТ Е НЕИЗБЕЖНО!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Вече видяхме, че първите 4 най-големи банки са китайски, кво повече да се обясняваме .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още