IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays освобождава главния си изпълнителен директор Антъни Дженкинс

За управлението на британската инвестиционна банка е нужен нов набор от умения, аргументира се мениджмънтът относно решението си

10:28 | 08.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Вече&nbsp;бившият главен изпълнителен директор на Barclays Антъни Дженкинс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Вече бившият главен изпълнителен директор на Barclays Антъни Дженкинс. Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Barclays Антъни Дженкинс напуска банката, информират от институцията чрез съобщение до медиите. Това се случва, след като явно той е изгубил доверието на мениджмънта на британската инвестиционна банка, отбелязва Financial Times.

Той ще се оттегли на 17 юли, а председателят на Борда на директорите Джон Макфарлън временно ще изпълнява длъжността, докато не бъде назначен нов директор. Процесът по търсене на нов ръководител е налице, допълват от финансовата институция.

В прессъобщението се посочва, че неизпълнителните директори на Barclays, ръководени от заместник-председателя на Борда Майкъл Рейк, са решили, че „новото ръководство трябва да ускори темпа на изпълнението“.

Рейк коментира, че от новия директор ще се иска „нов набор от умения“, пише ВВС. Barclays назначи Дженкинс през август 2012 г. на мястото на Боб Даймънд.

През 2014 г. Дженкинс получи първия си бонус, откакто пое банката. 53-годишният директор взе бонус за 1,1 млн. лири, а общото му възнаграждение през миналата година възлезе на 5,5 млн. лири, отбелязва Bloomberg.

Британският кредитор трябва да публикува своите междинни финансови резултати за второто тримесечие на 29 юли 2015 г. Печалбата на инвестиционната банка за първото тримесечие скочи с 37%, след като опитите на Антъни Дженкинс за съкращаване на разходите засенчиха стагниращите приходи от търговията с финансови инструменти.

В периода януари-март 2015 г. печалбата преди данъчно облагане възлезе на 675 млн. лири спрямо 491 млн. лири, спечелени година по-рано. За цялата 2014 г. банката спечели 2,26 млрд. лири.

Дженкинс управляваше банката в период, в който печалбите от инвестиционно банкиране спаднаха рязко и трезорът беше глобен с 2,4 млрд. долара заради пазарни манипулации в продължение на пет години, отбелязва и Financial Times.

През март тази година Дженкинс постигна значителен напредък за Barclays и коментира, че банката е в най-добрата си форма от началото на финансовата криза. Той ще получава сегашната си заплата от 1,1 млн. лири годишно до 7 юли 2016 г., пенсия за 363 000 лири и други облаги. Дженкинс ще може да получи и бонус за 2015 г.

„През лятото на 2012 г. станах изпълнителен директор на групата в особено трудни времена за Barclays. Лесно е да забравим колко лоши неща се случиха преди три години както за индустрията, така и за нас. Горд съм от значителния напредък, който постигнахме оттогава“, посочва Дженкинс в съобщението на банката за неготово напускане.

„Капиталовата ни позиция е по-силна, нашият бизнес модел е по-балансиран, ние сме по-дисциплинирани по отношение управлението на разходите, постигнахме добър напредък за възстановяване на репутацията ни и се виждаме като лидер във внедряването на технологиите в нашия бизнес“, посочва вече бившия директор. „Въпреки че външната среда продължава да бъде и ще остане предизвикателна, сега групата притежава устойчивостта, с която да преодолява тези предизвикателства.“

Напускането на Дженкинс е факт след годишната среща на банковите директори, проведена в края на юни, на която е било обсъдено представянето на инвестиционното звено на Barclays.

Британската банка генерираше основната част от печалбите си от инвестиционното банкиране, което се разшири агресивно след придобиването на американските активи на фалиралата Lehman Brothers.

Но дейността бе притисната от регулациите и слабата пазарна активност. По този начин инвестиционното звено се превърна в най-слабото на банката. Възвръщаемостта му на капитала през 2014 г. възлезе на едва 2,9 на сто.

И това не е всичко. Barclays не успя да се възползва от съживяването на търговията с финансови инструменти с фиксиран доход през първото тримесечие така, както го направиха конкурентите й. Приходите от инвестиционно банкиране нараснаха само с 2%, което е доста под резултатите на основните конкуренти на британската банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още