IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Barclays със спад на печалбата за 2014 г. заради провизии

Според ръководителя на банковата група тя е по-силна и има по-добри перспективи от когато и да било след финансовата криза

11:23 | 03.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Barclays със спад на печалбата за 2014 г. заради провизии

Британската банкова група Barclays, спонсор на Висшата лига по футбол на Англия, отчете рязък спад в печалбата заради големи провизии, съобщава ВВС. Печалбата преди данъци за 2014 г. е намаляла с 21% до 2,26 млрд. паунда.

Групата е увеличила провизиите за покриване на евентуални санкци в резултат от разследването за манипулиране на валутния пазар със 750 млн. до 1,25 млрд. паунда. Без тези и други провизии печалбата расте с 12% до 5,5 млрд. паунда.

Банката е намалила сумата за бонуси на служителите с 22% до 1,86 млрд. паунда. Шефът Антъни Дженкинс получи бонус от 1,1 млн. паунда през 2014 г. – първият му като главен изпълнителен директор, с което общото му възнаграждение за миналата година достигна 5,5 млн. паунда.

Според ръководителя банковата група е по-силна и има по-добри перспективи от когато и да било след финансовата криза. Дженкинс защити бонуса си, като изтъкна, че банката е намалила оперативните разходи с 9% до 19 милиарда, като е постигнала огромен напредък.

Относно големите суми, заделени за покриване на съдебни разноски, глоби и обезщетения, той каза, че е убеден, че банката няма да повтори същите грешки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още