IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барние: Сделката след Brexit едва ли ще бъде постигната през 2020 г.

ЕС ще настоява за търговско партньорство с нулеви мита, нулеви квоти и нулев дъмпинг, заяви главният преговарящ от страна на ЕС

17:58 | 09.01.20 г. 1
<p>
	Мишел Барние.&nbsp;<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Мишел Барние. Снимка: EPA/БГНЕС

Преговорите за бъдещите отношения между Европейския съюз и Великобритания вероятно няма да приключат през тази година, заяви главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние, цитиран от Bloomberg.

„Графикът пред нас е изключително предизвикателен. Просто не можем да очакваме да се споразумеем по всеки един аспект от това ново партньорство за по-малко от година“, каза Барние в Стокхолм.

Това се случва ден след като британският премиер Борис Джонсън уведоми председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Великобритания няма да удължи преходния период на страната след Brexit след края на годината.

Поради това преговорите трябва да бъдат съсредоточени върху най-важните проблеми, които могат да се разрешат до края на 2020 г., заяви Барние. Комисията трябва да бъде готова да предложи мандат за преговори на страните членки на съюза до 1 февруари, така че разговорите с Великобритания да могат да започнат „в края на февруари или първите дни на март“, каза Барние.

Основните приоритети на ЕС през тази година включват изграждането на „нов капацитет, който ни позволява да работим заедно“, създавайки „много близки отношения в областта на сигурността“ и „икономическо партньорство, основано на еднакви правила на играта“, посочи Барние.

„Ще настояваме за търговско партньорство с нулеви мита, нулеви квоти, но и нулев дъмпинг. Готови сме да дадем най-доброто от себе си, да направим максималното през 11-те месеца“, каза бившият министър във френското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
"ЕС ще настоява за търговско партньорство с нулеви мита, нулеви квоти и нулев дъмпинг, заяви главният преговарящ от страна на ЕС"Че какво произвежда бе, аланкоулу Англия, освен услуги и пластмасови ягоди?!Знам, че умирате да им правите подаръци за сметка на ЕС,но някакъв 3 пъти го ударила мълния и след смъртта му,пак мълния му ударила гроба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още