IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият турски вицепремиер Бабаджан се отцепва от Ердоган и създава своя партия

Причина е несъгласието на бившия министър с позицията на управляващите по ключови политики

16:06 | 08.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бившият турски вицепремиер по икономическите въпроси и някогашен близък до президента Реджеп Ердоган – Али Бабаджан, напуска управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Като причина за решението се посочват различия по ключови политики на партията.

С това Бабаджан става поредният представител на управляващото статукво, който показва несъгласие с политическата линия на управляващите.

Бившият вицепремиер също така подготвя свое собствено политическо движение с нови съюзници, което да задоволи нуждата на Турция от свежи политики и стратегии, се посочва в изявление, цитирано от Bloomberg.

Новината бе съобщена ден, след като Ердоган заяви пред депутати от ПСР, че управителят на централната банка Мурат Четинкая е освободен заради отказа му да намали лихвените проценти в страната.

Оттеглянето на Бабаджан от партията отразява нарастващото напрежение сред нейните членове срещу президента Ердоган, който през последните години успя да затвърди хватката си върху Турция. Изглежда обаче непоклатимата фасада на управляващите започва да се пропуква, след като по-рано през април друг близък до Ердоган – бившият министър-председател Ахмет Давутоглу, открито изрази несъгласието си с действията на президента.

Желанието на президента да наложи политиките си в ключови области, откакто стана президент с изпълнителна власт след изборите от миналата година, се превърна в тест за повечето представители на умереното крило в ПСР.

В същото време повторните избори за кмет на Истанбул в края на юни затвърдиха загубата на управляващите в най-големия турски град, нанасяйки нов силен удар по управляващите.

„Бабаджан е може би най-уважаваният бивш министър от управляващата партия", посочва Тимъти Аш, стратег към BlueBay Asset Management. „Това е голям удар за Ердоган“, допълва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още