Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Борис Джонсън наруши предизборно обещание и вдигна данъците

Набраните средства трябва да се използват за разрешаване на проблемите в системата на здравеопазването и социалните грижи

Борис Джонсън наруши предизборно обещание и вдигна данъците

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: EPA/БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън очерта във вторник планове за повишаване на данъците за служители, работодатели и някои инвеститори, за да бъдат набрани средства за справяне с кризата в здравеопазването и социалните грижи в страната. Ходът разгневи депутати от неговата управляваща партия заради нарушаване на предизборно обещание, предава Ройтерс.

След като вложи огромни суми в борбата с коронавирусната пандемия, Джонсън се връща към ранно обещание за справяне с проблемите в пропукващата се система на социалните грижи, където разходите се очаква да се удвоят с остаряването на населението през идните две десетилетия.

Той опитва да разреши и кризата в здравната система на Великобритания, при която милиони хора чакат с месеци за лечение от държавната Национална здравна система, след като ресурсите бяха пренасочени към лечение на заболелите от коронавирус.

„Ще излъжа, ако кажа, че можем да платим за това възстановяване, без да приемем трудни, но отговорни решения за това как да го финансираме“, заяви Джонсън пред парламента.

„Би било безотговорно да поемем разходите с повече заеми и по-висок дълг“, допълни той, очертавайки повишенията на данъците, които нарушават обещание в предизборната програма на Консервативната партия да не се увеличават налозите за финансиране на социалните грижи.

Още по темата
Британските политици опитват от години да намерят начин за заплащане на социалните грижи, въпреки че няколко последователни консервативни и лейбъристки премиери избягваха проблема, защото се опасяваха, че ще разгневят избирателите и собствените си партии.

Пренебрегвайки шумното недоволство в партията си, Джонсън очерта новите данъци за здравни и социални грижи, при което здравните осигуровки, плащани както от служителите, така и от работодателите, ще бъдат повишени с 1,25 процентни пункта. Същото повишение ще се приложи и за данъка върху дивидентите за акционерите.

Джонсън заяви, че увеличените данъци ще донесат 36 млрд. паунда (50 млрд. долара) за три години. Той опитва да смекчи гнева заради повишените налози в Консервативната партия, която от десетилетия е смятана за защитник на ниските данъци. Редица депутати се опасяват, че ходът може да доведе до загуба на подкрепа на следващите избори, които трябва да се проведат през 2024 г.

Британският премиер обясни, че възрастните британци вече няма да са изправени пред непосилни разходи, които принудиха мнозина да продадат дома си, за да плащат за лечението си, и допълни, че нямало как да предвиди коронавирусната пандемия, която подложила здравните и социалните служби на допълнителен натиск.

“Не можем да поправим здравеопазването и социалните грижи без дългосрочни реформи. Планът, който очертавам днес, ще реши всички тези проблеми наведнъж“, заяви Джонсън, предизвиквайки смеха на депутатите от Лейбъристката партия.

„Признавам, че това нарушава ангажимент в предизборната програма, което не правя с леко сърце, но глобалната пандемия не фигурираше в никоя предизборна програма“, допълни той.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър побърза да се възползва от страховете, които връхлетяха консерваторите, след като части от новата политика изтекоха в медиите.

„Това повишаване на данъците нарушава обещание, което премиерът направи на последните избори…Чуйте ме добре, консерваторите никога вече няма да могат да твърдят, че са партията на ниските данъци“, каза Стармър.

Подобно на много други западни лидери, Джонсън е изправен пред искания да харчи повече за социални грижи, въпреки че взетите заеми от правителството му набъбнаха до 14,2% от брутния вътрешен продукт – ниво, което за последно е достигнато в края на Втората световна война.

За Джонсън, който помогна за спечелването на референдума за Brexit през 2016 г., а след това ръководи и излизането на Великобритания от ЕС, разрешаването на кризата със социалните грижи „веднъж завинаги“ е възможен начин да разшири постиженията си във вътрешната политика.

През 2019 г. Джонсън заяви, че има план за социалните грижи и обеща да не допуска възрастните хора да са принудени да продават жилището си, за да плащат за грижи. Но предложенията му крият рискове.

Критици твърдят, че Джонсън отново разширява държавните разходи без ясна реформа на начина на функциониране на социалните грижи и че повишаването на здравните вноски ще нанесе диспропорционален удар на младите хора и на нископлатените служители.

Алтернативите на повишаването на здравните вноски са увеличаване на данъка върху доходите или налагането на някакъв вид данък „богатство“.

При настоящата система всички хора с активи над 23 350 паунда (32 305 долара) плащат за грижите изцяло. Това може да доведе до рязък ръст на разходите и пълното елиминиране на нечии активи.

Джонсън заяви, че от април 2023 г. никой няма да плаща повече от 86 хил. паунда за здравни и социални грижи през живота си.

Разходите за социални и здравни грижи на хората с имущество под 20 хил. паунда ще бъдат изцяло покрити от държавата, а тези с имущество между 20 хил. и 100 хил. паунда ще получават държавна подкрепа.

Междувременно британските бизнес организации разкритикуваха плановете на Джонсън за повишаване на данъците, като заявиха, че те ще се прибавят към бремето за фирмите, изпитващи затруднения заради коронавирусната пандемия, и ще струват работни места, предава Ройтерс.

„Компаниите се противопоставят силно на повишаването на здравните вноски, тъй като това ще забави ръста на работните места в много важен момент“, заяви Сурен Тиру, ръководител на икономическата политика в Британската търговска камара.

„Това повишение ще засегне по-широкото възстановяване на икономиката, като стовари значителни разходи върху компаниите, докато те вече са изправени пред нов разходен натиск, и ще подкопае предприемаческия дух, необходим за осъществяване на възстановяването“, допълни той.

Правителствен документ, публикуван заедно със съобщението, показва, че 70% от набраните средства от компании ще дойдат от най-големия 1% от компаниите, а около 40% от фирмите изобщо няма да бъдат засегнати от налога.

„Тези, които печелят повече, плащат повече, а по-големите компании също дават принос“, написа финансовият министър Риши Сунак в Twitter.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
2
 
8
doba до: penman
преди 2 месеца
penman, за тези 'общи приказки, които са практически неизпълними' едни хора взимат едни заплати :)
3
 
1
 
7
penman до: doba
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Говориш общи приказки, които са практически неизпълними.
2
 
0
 
6
zelka007 до: doba
преди 2 месеца
ами здравната вноска , това е един от най-събираемите данъци ... щото немаш ли един месец някъде в миналото не можеш да ползваш лечение или преглед ... всичко друго можеш да спестиш но здравната не можеш ... :))) ... има какво да се желае в здравната ни система ... но и много хора трябва да разберът , че здравето не е евтина стока , напротив скъп кеф е . и не всеки ще може да си позволи в пълен обем ... а профилактиката и сега можеш да я практикуваш успешно . никой не те е спрял . предполагам си слушал често : да бе , ще ходя на лекар , та да ми намери нещо ... :)))
1
 
3
 
5
doba до: zelka007
преди 2 месеца
'по-добре е да се вдигне още осигуровката ...' Зелков, не е ли по-добре да се повиши събираемостта на вноските?..Както и да се наблегне на профилактиката, не на лечението постфактум?
1
 
2
 
4
bgMan до: zelka007
преди 2 месеца
Не и когато едни крадливи животни са на власт.

Още от Европа
Германия има своя нов канцлер – Олаф Шолц