IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън започва предизборната си кампания с обещанието да осъществи Brexit

В статия за Daily Telegraph той сравни лидера на опозиционната Лейбъристка партия със Сталин

16:31 | 06.11.19 г.
<p>
	Британският премиер Борис Джонсън.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Архив Ройтерс

Борис Джонсън започва предизборната си кампания с обещанието „да осъществи Brexit” за разлика от основния му опонент, когото британският премиер сравни с лидера на СССР Йосиф Сталин, изпратил милиони хора на смърт в трудови лагери, предава Ройтерс.

Британците ще гласуват на 12 декември, след като парламентът се съгласи с предсрочни избори миналата седмица. Те трябва да сложат край на тригодишните дълбоки разногласия заради Brexit, които подкопаха вярата на инвеститорите в стабилността на петата по големина икономика в света и навредиха на международната репутация на Великобритания.

Резултатът от изборите е труден за прогнозиране, тъй като непосредственият въпрос за излизането на Великобритания от Европейския съюз разбърква традиционната лоялност на избирателите и дава шанс на по-малки конкуренти да отправят предизвикателство към двете най-големи партии – Консервативната на Джонсън и лявоцентристката Лейбъристка партия.

Въпреки че премиерът иска да представи гласуването като начин за разрешаване на безизходицата около Brexit, въпроси от вътрешната политика като бъдещето на държавната Национална здравна система също ще имат ключово значение.

„Не искам избори. Нито един премиер не иска предсрочни избори, още по-малко през декември“, написа Джонсън в статия за Daily Telegraph.

“Но при това положение на нещата просто нямаме избор, защото само чрез осъществяването на Brexit през следващите няколко седмици ще можем да се съсредоточим върху всички приоритети на британския народ“, допълни той.

След като направи официално посещение при кралица Елизабет II, Джонсън ще се завърне в резиденцията си на „Даунинг стрийт“, за да обяви изборите. Той ще постави началото на предизборната кампания на партията си на митинг по-късно днес.

Според обществените допитвания консерваторите на Джонсън изпреварват значително лейбъристите, но социолози предупреждават, че избирателите са необичайно разколебани. Преди време социологически изследвания даваха огромна преднина на предшественичката му Тереза Мей на предсрочните избори през 2017 г., но след тях парламентарното й мнозинство се изпари.

Лошо начало

Предизборната кампания на Консервативната партия вече започна лошо, след като министър Джейкъб Рийс-Мог се извини във вторник заради твърдението си, че жертвите на пожара в Grenfell Tower в Лондон, при който загинаха 71 души, трябвало да използват разума си и да не се съобразят с инструкциите на пожарникарите да остават в горящата сграда.

Днес партията беше обвинена, че е публикувала манипулирано видео от телевизионно интервю на високопоставен политик от Лейбъристката партия.

55-годишният Джонсън се надява, че ще получи достатъчно голямо мнозинство в парламента, за да прокара сделката си за Brexit, която договори с Брюксел миналия месец и да изведе Великобритания от ЕС в края на декември или началото на януари.

Предизборният му щаб ще представи лидера на лейбъристите Джереми Корбин като човек, който иска да блокира процеса по Brexit чрез провеждането на още един референдум наред с увеличаване на данъците и унищожаване на просперитета.

„Те твърдят, че омразата им е насочена само срещу някои милиардери и посочват с пръст отделни хора с охота и отмъстителност, каквито не сме виждали, откакто Сталин преследваше кулаците. Те ще разрушат самата основа на просперитета на страната“, написа Джонсън.

Във вторник Корбин заяви, че иска да договори нова сделка за Brexit и след това да позволи на хората да решат дали страната им да напусне при неговите условия или изобщо да не напуска. Той допълни, че споразумението на Джонсън ще навреди на икономиката и ще подкопае правата на служителите.

При откриването на предизборната си кампания в сряда Корбин ще заяви, че лейбъристите ще донесат истинска промяна.

„Политиката, която подкрепям, е за споделяне на власт и богатство с хората, които нямат много пари и нямат приятели по високите етажи“, ще каже Корбин според откъси от речта му, публикувани от неговия щаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още