IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP купува от Equinor американски активи за вятърна енергия за 1,1 млрд. долара

Сделката бележи началото на инвестиционно партньорство в региона за двете компании

14:22 | 10.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Billy H.C. Kwok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Billy H.C. Kwok/Bloomberg

Британската петролна компания BP Plc, която обяви промяна на своята бизнес стратегия миналия месец, направи първите стъпки за развитие на бизнеса с офшорна вятърна енергия чрез покупка на американски активи на стойност 1,1 млрд. долара от норвежката Equinor ASA, съобщава Bloomberg.

Сделката бележи началото на инвестиционно партньорство в сектора и региона за двете компании, които се озоваха в челните редици на бързите промени в петролната индустрия, докато големите играчи в тази област се стремят да се адаптират към борбата срещу изменението на климата. 

BP предприе най-смелите стъпки досега, за да се откаже постепенно от своя основен петролен бизнес. Само шест месеца след поемането на ангажимента, главният изпълнителен директор на компанията Бърнард Луни заяви през август, че ще свие добива на петрол и газ с 40% през следващото десетилетие и ще похарчи до 5 млрд. долара годишно за изграждането на едно от най-големите предприятия за възобновяема енергия в света.

Британският концерн ще получи 50-процентен дял от операциите Empire Wind и Beacon Wind, ситуирани съответно в Ню Йорк и Масачузетс. От своя страна Equinor ще запази останалите 50% и в двете предприятия и ще продължи да действа като оператор.

Норвежката компания, контролирана от правителството на страната, до момента е най-агресивният петролен гигант по отношение на офшорната вятърна енергия, опитвайки се да се възползва от своя опит в експлоатацията на големи промишлени морски проекти.

Миналата година Equinor продаде половината от своя дял във вятърен парк край Германия, като възвърна първоначалната си инвестиция. Bloomberg също така съобщи, че компанията води преговори за намаляване на дела ѝ в прогнозираното да бъде най-голямото офшорно вятърно съоръжение в света край Великобритания.

Equinor засили фокуса си върху климата по-рано тази година, а новият изпълнителен директор Андерс Опедал обеща да увеличи темпото на прехода, когато застъпи на поста през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още