IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP отчете първата си годишна загуба от десетилетие

Печалбата за последното тримесечие на миналата година също бе под очакванията

11:29 | 02.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на енергийната компания BP Plc за четвъртото тримесечие се оказа под очакванията на анализаторите, тъй като коронавирусната пандемия продължава да потиска продажбите на гориво и маржовете на печалба при рафинирането, съобщава Bloomberg.

За годината обаче компанията отчете загуба от 5,7 млрд. долара – първата от десетилетие, след като тя трябваше да отпише 6,5 млрд. долара от стойността на петролните и газовите си активи през второто тримесечие, съобщава Ройтерс.

Най-големият западен производител на нефт и газ трябваше да влезе в сезона на отчетите с попътния вятър на по-високите цени на суровината, но явно раните от миналогодишния срив така и не са напълно заздравели.

BP все пак отбеляза умерена печалба за четвъртото тримесечие, но тя бе само частица от обичайните предпандемични нива. Chevron – другият голям производител в сектора, който е представил данни, подчерта проблемите на индустрията с изненадваща загуба заради слабото търсене на гориво.

Коригираната печалба на ВР за четвъртото тримесечие е в размер на 115 млн. долара спрямо 2,57 млрд. долара година по-рано и е само леко подобрение спрямо предходното тримесечие. Компанията бе далеч и от средните прогнози за 440 млн. долара.

Покрай ръста на цените на петрола и стимулирането на маржовете на печалба с разпространението на ваксината срещу коронавирус и надеждите за икономическо възстановяване, инвеститорите очакваха по-положителен край на иначе мрачната година.

Инвеститорите обаче изглежда имат известен оптимизъм, тъй като акциите на ВР и други нейни конкуренти отбелязват двуцифрено процентно увеличение от края на третото тримесечие на 2020 г.

Във вторник книжата на компанията, търгувани на Лондонската фондова борса, поевтиняват с близо 2,3% минути преди 10:30 ч. българско време.

Бизнесът с рафинирането натежава особено на представянето на компанията. ВР съобщи, че сегментът е бил „значително“ засегнат от намалените обеми на търговия с „черно злато“ заради пандемията, като ефект оказва и продължаващият натиск върху маржовете.

Светъл лъч бе нетният дълг на компанията, който намалява с 1,4 млрд. долара спрямо предходното тримесечие до 39 млрд. долара в края на годината. Все пак от ВР посочиха, че очакват тази стойност да нарасне през първата половина на 2021 г. заради плащания, свързани с годишните компенсации за разлива в Мексиканския залив и завършването на съвместното предприятие за вятърна енергия с Equinor.

По-късно във вторник се очакват и резултатите на Exxon Mobil Corp. за четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още