Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Брюксел даде зелена светлина за помощта за Lufthansa

Авиокомпанията ще се откаже от 8 самолета и 24 слота във Франкфурт и Мюнхен

Брюксел даде зелена светлина за помощта за Lufthansa

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg


Пробив в спора между федералното правителство на Германия и Европейската комисия по темата за спасението на най-големия европейски авиопревозвач. Според информация на Handelsblatt от вътрешни източници е договорен нов компромис.

Споразумението ще бъде официално обявено по-късно тази вечер, Надзорният съвет може да заседава в понеделник, след което ще бъдат изпратени покани за извънредно общо събрание. Ако акционерите се съгласят с плана, Lufthansa ще получи държавна помощ с обем от девет милиарда евро.

Още по темата

Според сега известната информация настоящият компромис предвижда, че Lufthansa ще се откаже от общо осем самолета, заедно със съответните 24 права за излитане и кацане (слотове) - по четири самолета във Франкфурт и Мюнхен. Това ще позволи на конкурентите ѝ да създадат собствени бази на двете основни за Lufthansa летища и да предлагат денонощни полети.

Lufthansa изпадна в екзистенциална криза заради пандемията на коронавируса и напълно затворените граници. Компанията губи по 1 милион евро ликвидност на всеки час.

Първоначално Европейската комисия поиска компанията да се откаже от 20 самолета, а Lufthansa предложи да продаде три самолета, но Европейската комисия не се съгласи с предложението и отправи ново – отказ от дванадесет самолета - осем във Франкфурт и четири в Мюнхен. Надзорният съвет на компанията обаче отхвърли това предложение в сряда следобед и не одобри спасителния пакет на федералното правителство. Според директорите той не би бил „икономически осъществим“ във формата си.

Компанията вярва, че отказът на слотовете води до чувствително прекъсване на мрежовия трафик от полети на дълги разстояния. Спадът на продажбите се оценява на 1,2 милиарда евро.

Официални представители признават в частни разговори, че Lufthansa ще трябва да се откаже от значителен капацитет в Германия, за да си осигури благословията на Комисията. 

Слотовете на летищата са много важни за авиокомпаниите, тъй като им дават възможност да оперират полети в популярни часове и до желани дестинации. Това е стока, която регулаторите в ЕС често искат от превозвачите да отстъпят на по-малки конкуренти, когато искат одобрение за сливания, включително при придобиването през 2017 г. на част от Air Berlin от Lufthansa.  

Какво предвижда спасителната програма

Германското правителство ще получи 20% от акциите на националния авиопревозвач срещу спасителна финансова инжекция от 9 млрд. евро. Компанията беше ударена тежко от глобалната пандемия от COVID-19, по-голямата част от самолетите ѝ продължават да са заземени и по всяка вероятност няма да върне предишния си обем на работа поне до следващата година. От няколко седмици Lufthansa лети само по план с малки фюзелажни самолети. Докато около 350 000 пътници пътуват в самолетите на групата в нормално време, в момента те са около 3000. От юни нататък предложенията трябва да бъдат увеличени отново - много внимателно.

Държавата получава и две места в надзорния съвет на компанията, но те няма да имат пълни права за гласуване, а ще могат да упражняват такива само при извънредни обстоятелства като опит за придобиване на компанията. В замяна възнагражденията в ръководния състав на компанията ще бъдат ограничени. Мерките включват кредит от 3 милиарда евро, гарантиран от Берлин, закупуване на акции за 300 милиона евро в рамките на увеличение на капитала, както и инжектиране на капитал от 4,7 милиарда евро без право на глас, уточни компанията в комюнике.

Ако сделката бъде реализирана, държавата ще стане най-големият акционер в авиокомпанията. В момента най-много акции - 10%, държи германският милиардер Хайнц Тиле, който е собственик на концерна Knorr Bremse - световен производител на спирачни системи за търговски моторни превозни средства.

Още по темата

Операторът на летища Fraprort, която е концесионер и на тези във Варна и Бургас, държи 8%, а инвестиционната компания Amundi - 3,2%.

Индустрията навлезе в турболентни времена

Правителствата са обещали подкрепа за общо 123 млн. долара, предимно в дълг, на авиокомпании, най-вече в САЩ и Западна Европа, показват данни от индустрията, оповестени във вторник.

Ръководителят на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), която представлява предимно традиционни авиокомпании, но не й техните най-големи нискотарифни конкуренти като Ryanair, защити прибягването до държавна помощ, като заяви, че това е извънреден отговор на кризата.

Коронавирусната криза вече тласна няколко изпитващи затруднения авиокомпании до ръба.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
За Франция има и ползи от казуса с подводниците