IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще подкрепи отлагане на датата за Brexit

Българските институции вече работят по Плана за оттегляне на Великобритания от ЕС без сделка

15:45 | 10.04.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България би се присъединила към консенсус за отлагане на датата на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС с ясната цел за постигане на „систематичен“ Brexit. Искането за отлагане следва да бъде ясно аргументирано от британската страна. Тази позиция ще защити страната ни в заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе днес, 10 април 2019 г. в Брюксел. 

В него участие ще вземе министър-председателят Бойко Борисов. На заседанието лидерите на държавите членки ще обсъдят актуалното състояние на преговорите с Великобритания.

Правителството одобри позицията на България за участие в Съвета на днешното си заседание, съобщават от пресцентъра на кабинета.

Нашата страна отстоява координирания подход на държавите членки във всички възможни сценарии на преговорите, като смята, че Споразумението за урегулирано оттегляне и предвиденият в него преходен период са най-добрият вариант, който ще даде достатъчно време за адаптиране на гражданите и бизнеса за условията след оттеглянето на Обединеното кралство, посочва се в съобщението.

Българските институции вече работят по Плана за Brexit без сделка. С друго свое решение от днес Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България при оттегляне на Обединеното кралство от ЕС без споразумение.

Подготовката за Brexit без споразумение протича на две нива: ЕС и национални институции.

На ниво ЕС са направени 19 законодателни предложения, обхващащи най-неотложните мерки за справяне с непосредствените последици от Brexit без споразумение. Те ще позволят запазване на безвизовото пътуване от и за Обединеното кралство, координацията в системите за социална сигурност, гарантиране на транспортните връзки, както и бюджета на ЕС.

В решението на Министерския съвет се посочва още, че на национално ниво компетентните ведомства отбелязват значителен напредък по изпълнението на Плана за действие за Brexit без сделка. Предприети са законодателни промени в Закона за чужденците в Република България, проведени са обучителни дейности за администрацията, изпратени са информационни съобщения до лицата, търгуващи с Обединеното кралство.

Българските институции вече имат обособени рубрики на сайтовете си, посветени на Brexit, които да информират заинтересованите лица за промените в съответния сектор - МВнР има специална рубрика, а също и други институции публикуват полезна информация от своята компетентност.

Поводът за свикването на извънреден Европейски съвет е отхвърлянето на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС от Камарата на общините на Обединеното кралство на 29 март. Съгласно заключенията на Европейския съвет от 21 март 2019 г., при това положение, британският премиер може да предложи следващи действия, които Европейският съвет да разгледа преди 12 април 2019 г. В тази връзка, на 5 април 2019 г. премиерът на Великобритания Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за удължаване на чл. 50 до 30 юни 2019 г. В искането се поема ангажимент за провеждане на избори за Европейски парламент, както и за конструктивно сътрудничество с ЕС.

Лидерите ще обсъдят и възможностите за алтернативен по-дълъг срок за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Темата за Brexit може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още