IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българска следа се появи в чешко-руския дипломатически скандал

Според вътрешния министър Ян Хамачек взривените преди повече от 4 години в страната му муниции е трябвало да избухнат в България

08:00 | 19.04.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руски дипломати бяха привикани в чешкото външно министерство в събота. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/MARTIN DIVISEK</em></p>

Руски дипломати бяха привикани в чешкото външно министерство в събота. Снимка:  EPA/MARTIN DIVISEK

Българска следа се появи в рамките на разразилия се през последните дни скандал между Чехия и Русия и изгонването на 18 руски дипломати за шпионаж и ответното обявяване за нежелани на 20 чешки дипломати от Москва.

Чешката република експулсира руски дипломати, защото обвинява Русия, че е участвала в експлозия на муниции през 2014 г. Засегнатите дипломати са били ясно идентифицирани като служители на тайните служби, каза чешкият вътрешен министър Ян Хамачек.

Българската връзка е с оръжейния предприемач Емилиян Гебрев, за когото се смята, че през 2015 г. два пъти е бил обект на покушение с нервнопаралитично вещество от страна на руски агенти.

Според вътрешния министър Ян Хамачек, цитиран от Ceske noviny, полицията проверява версия, според която взривените преди повече от 4 години муниции е трябвало да избухнат по-късно при доставянето им в България. Министърът допълва, че Чехия и България си сътрудничат в разследването на експлозиите.

Междувременно полицията в Чехия и Националното управление за борба с организираната престъпност (NCOZ) обявиха за издирване двама души и разпространиха снимките им. От тях става ясно, че  става дума за руснаците Анатолий Чепига и Александър Мишкин, които са официално посочени от Великобритания като извършителите на покушението от 4 март 2018 г. в Солзбъри срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с "новичок".

Сега очевидно и Чехия ги издирва във връзка с експлозиите в оръжеен склад през 2014 г., като посочва известните от по-късния случай "Скрипал" имена в паспортите, с които са влезли в страната - Александър Петров и Руслан Боширов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
А уж Русия била много миролюбива страна и никога за нищо не била виновна. Само я обвинявали в неща, с които няма нищо общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още