IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързото затваряне на въглищните централи в Гърция може и да е проблемно

Системният оператор препоръчва първо да бъдат осигурени заместващите мощности

13:50 | 17.03.21 г.
<p>
	<em>Снмика: Bloomberg LP</em></p>

Снмика: Bloomberg LP

Бързото затваряне на въглищните централи, без да бъдат осигурени заместващи мощности навреме, ще бъде проблем за Гърция. Това предупреждава независимият системен оператор на южната ни съседка ADMIE, цитиран от англоезичното издание на "Катимерини".

Според правителствените планове Гърция трябва да се откаже от въглищните си централи до 2028 г.

Това действие обаче може да крие риск от сривове на системата в краткосрочен план (до 2023 година), защото няма да има достатъчно допълнителни мощности, които да заместят изведените от експлоатация въглищни централи.

Очакванията са тези проблеми да бъдат преодоляни до средата на 2022 година, когато ще заработи газовата централа на Mytilineos, както и ще бъде завършено изграждането на интерконектора с електроенергийната система на България.

В края на 2020 година стана ясно, че Гърция ще похарчи 5 млрд. евро, за да намали негативния ефект от закриването на въглищните си централи. Това са средства от бюджета, европейски фондове и заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

Средствата ще бъдат насочени към нова инфраструктура и зелени мощности.

Спирането на въглищните централи е в изпълнението на плановете на ЕС за беземисионна икономика до 2050 година. Атина вече започна ограничаване на работата и делът на въглищата в енергийния микс на южната ни съседка намалява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още