IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дежавю: Имаме сделка за Brexit

Британският премиер Тереза Мей успя да си издейства ревизии по т.нар. предпазен механизъм, но остава въпросът дали те ще бъдат приети от парламента

08:18 | 12.03.19 г. 6
<p>
	Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Британският премиер Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс Архив

Британският министър-председател Тереза Мей успя да постигне сделка за ревизирането на условията по развода на Великобритания с Европейския съюз, но не е ясно дали тя ще бъде достатъчна, за да се спечели подкрепата на парламента във вота днес, предава Bloomberg.

След хаотичен ден, променяйки няколко пъти плановете си в Лондон, министър-председателят взе решение в последната минута да замине за Страсбург за късни преговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Повече от два часа по-късно - в 11:40 ч. местно време - уморените лидери проведоха съвместна пресконференция, на която обявиха промени в споразумението, които и двамата се надяват да сложат край на измъчените преговори по напускането на Лондон от ЕС. Остава да се види дали ревизиите ще убедят британските депутати да одобрят плана при гласуване днес вечерта.

"Изборът е ясен: или е тази сделка, или Brexit може изобщо да не се случи", каза Юнкер. "Нека излизането на Великобритания да бъде систематично. Дължим го на историята". Според него преговарящите страни застават изцяло зад ревизиите, целящи да прекратят застоя около споразумението за Brexit.

От своя страна Мей отправи собствена молба към парламента, където собствената ѝ консервативна партия е дълбоко разединена. "Сега е моментът да се обедините, да подкрепите по-добрата сделка за Brexit и да изпълним исканията на британския народ", каза тя.

Камарата на общините отхвърли с огромно мнозинство през януари първоначалния вариант на споразумението. Тереза Мей положи усилия да договори с ЕС промени, които могат да убедят достатъчно депутати да подкрепят сделката.

След срещата с Мей председателят на ЕК заяви, че "сегашното споразумение е възможно най-доброто" и предупреди, че нови преговори няма да има.

"Или това споразумение, или изобщо няма да има Brexit. Трети шанс няма да има", предупреди председателят на ЕК.

Как очаквате да се развие ситуацията около Brexit?

Британският парламент ще гласува в подкрепа на новата сделка
Парламентът ще отхвърли сделката и ще отложи излизането
Ще се стигне до твърд Brexit
Ще се проведе втори референдум
Не знам
Общо 370 гласа

Според новите договорките общ инструмент с правна тежест, сравнима с тази на споразумението за напускане, ще гарантира, че ЕС не може да действа с намерение да използва безконечно предпазния механизъм по отношение на статута на Северна Ирландия, заяви на пресконференцията Мей, цитирана от БТА.

Малко по-рано британският първи министър Дейвид Лидингтън, който се явява заместник на Мей, каза пред парламента, че правителството ще представи пред депутатите два документа: обща правно обвързваща декларация, че Великобритания ще може да излезе от предпазния механизъм, гарантиращ отворена ирландска граница, и общо изявление, което ще бъде добавено към политическата декларация за бъдещите отношения на Брюксел и Лондон.

Ако парпламентът отново отхвърли сделката днес, Мей обеща в Камарата на общините да бъде организиран вот дали страната да напусне ЕС без споразумение още в сряда. Ако членовете на парламента изберат да наложат вето на Brexit без сделка, то тогава ще гласуват и дали да се отложи излизането на Лондон от ЕС като цяло.

На пресконференцията след разговорите с Юнкер Тереза Мей каза, че освен огласените в парламента два документа Великобритания ще подготви също едностранна декларация, в която се казва, че нищо не може да предотврати оттеглянето на страната от предпазната мярка за ирландската граница, ако преговорите за бъдещите отношения с ЕС след Brexit се провалят.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ВИЖ КАКВО СЪМ ЗАЛОЖИЛ И ДАЛИ СЪМ ПОЗНАЛ: "ПРАВЯ ЗАЛОГ , ЧЕ ЩЕ АНГЛИЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ ОТХВЪРЛИ РЕШЕНОТО НА СРЕДНОЩНАТА СЕДЯНКА НА ЮНКЕР С БАБА МЕЙ !!"ПОЗНАЛ СЪМ И СЪМ СПЕЧЕЛИЛ ЕДИН СРЕЩУ СЕДЕМ ГЛАСА ПРОТИВ ЗАЛОГА МИ!!ТЕЗИ КОИТО ГЛАСУВАХА ПРОТИВ МОЯ ЗАЛОГ ЗАГУБИХА АВТОРИТЕТА СИ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ВИДНО Е, ЧЕ ЗЛОЗИТЕ СА ПЕТ КЪМ ЕДИН. ВЕРОЯТНО ГУБЯ НЕ ДРУГО , А АВТОРИТЕТ ВЪВ ФОРУМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
polki
преди 5 години
Според мен англичаните не искат да излезнат от ЕС. Всички английски политици са наясно, че който подпише брекзит е политически труп...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
RIJKO
преди 5 години
Колко залагате и къде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 8
крас
преди 5 години
ЯСНО Е , ЧЕ НЯМА НИКАКВИ ПРОМЕНИ В ДОГОВОРИЕНОСТИТЕ !!ДУМИТЕ НА ЮНКЕР ЯСНО ПОКАЗВАТ И НАМЕРЕНИЯТНА НА ЕВРОСЪЮЗА И МЕЙ : "Нека излизането на Великобритания да бъде СИСТЕМАТИЧНО" В ПРЕВОД ТОВА ОЗНАЧАВА - да отложим във времето развода !!!КАКЪВ ЩЕ Е ТОГАВА СТАТУТА НА АНГЛИЯ В ЕС ???Нито риба нито рак , с неизяснени права и задължения !!Естественото в тази ситуация британския прламент да отсече с едно движение гордивият възел и ОТХВЪРЛИ ПО ПОСЛЕДВАЩАТА АГОНИЯ КОЯТО ВОДИ ДО ПО ГОЛЯМА НЕСИГУРНОСТ НА АНГЛИЙСКИТЕ ПАЗАРИ !!ПРАВЯ ЗАЛОГ , ЧЕ ЩЕ АНГЛИЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЩЕ ОТХВЪРЛИ РЕШЕНОТО НА СРЕДНОЩНАТА СЕДЯНКА НА ЮНКЕР С БАБА МЕЙ !!ПРЕДСТОИ ТВЪРД БРЕКЗИТ С ВСИЧКИ ПРОИЗТИЧАЩИ ЗА ЕВРОСЪЮЗА ПОСЛЕДСТВИЯ , водещи до създаваене на прецедент който може да бъде последван утре от някоя друга разбонтувала се европейска държава !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
Ivel
преди 5 години
Глей ги па сега как се извъртяха, мотика лопата са тия англичани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още