IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Douwe Egberts преминава в германски ръце

Германската група JAB придобива холандския концерн за 7,5 млрд. евро

15:56 | 12.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Глобалният пазар на кафе достига 75,8 млрд. долара на година. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Глобалният пазар на кафе достига 75,8 млрд. долара на година. Снимка: Ройтерс

Холандската компания, която стои зад марките кафе Douwe Egberts, Senseo и чая Pickwick, се е съгласила да бъде придобита за 7,5 млрд. евро (9,84 млрд. долара), предаде BBC.

DE Master Blenders заяви, че е приела офертата за придобиване от групата JAB, ръководена от германския инвеститор Joh A Benckiser. Германската група, която е собственост на милиардерите от семейство Рейман и се ръководи от бившия изпълнителен директор на Reckitt Benckiser Барт Бехт, досега бе най-големият акционер в Master Blenders с дял от 15%. 

Фамилията започна да изгражда глобална империя за кафе и чай, като в нея са брандове като познатите в САЩ Caribou Coffee и Peet's Coffee. След приключване на сделката ще бъде създаден сериозен конкурент при горещите напитки на гиганта Nestle в момент, когато расте средната класа и търсенето в развиващите се пазари, коментира Ройтерс.

През последната година Nestle е продал кафе за 17,12 млрд. долара, докато Mondelez International (по-рано позната като Kraft) е вторият по големина играч с продажби за 8,32 млрд. долара, показват данни на Euromonitor International.

DE Master Blenders, която притежава и бранда Senseo, както и чая Pickwick, е на трето място с продажби за около 3,48 млрд. долара.

Според Wall Street Journal глобалният пазар на кафе достига 75,8 млрд. долара. Това явно се струва доста лукративен бизнес за германците, които от около година насам изграждат порфтфолиото си. През декември JAB плати 340 млн. долара в брой за Caribou Coffee, а няколко месеца брои почти 1 млрд. долара за придобиването на Peet’s Coffee & Tea и увеличи дела си в Master Blenders 1753 от 12 на 15 процента. Освен това JAB е собственик на производителя на парфюми Coty и Labelux Group, която управлява луксозните марки Bally, Belstaff и Jimmy Choo.

През 2012 г. Master Blenders се отдели от американската си компания-майка Sara Lee и се листна самостоятелно на борсата в Амстердам. Но само седмица, след като стана публична, тя шокира инвеститорите със съобщение, че трябва да преоцени финансовите си резултати след разкриване на голяма измама и укриване на данъци в бразилското си поделение. През декември, едва половин година след борсовия дебют, главният изпълнителен директор Михаел Херкеми напусна компанията, а прогнозите за 2013 г. бяха коригирани в негативна насока през февруари.

Със своето ново портфолио Райман искат да спечелят от ръста на развиващите се пазари и новостите на пазара за чай и кафе и да се конкурира с лидера на пазара в Европа Nestlé Group. За сегмент с висок потенциал на ръст се считат системите с капсули, но конкуренцията е доста сериозна. За пазарен лидер в Европа се счита системата Nespresso, а Senseo разработи съвместно с производителя на електрически уреди Philips по-евтина алтернатива. Хранителни компании смятат, че в бъдеще и чаят ще бъде сред новите двигатели на растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още