IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капсулите за кафе повишиха приходите на Nestle

За първото тримесечие компанията отчита ръст от 5,6% до 17,8 млрд. евро, при 20% ръст в продажбите на Nespresso

13:56 | 20.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Nestle се радва на силни продажби на капсули за кафе. <em>Снимка: Getty Images</em></p>

Nestle се радва на силни продажби на капсули за кафе. Снимка: Getty Images

Растящите продажби в нововъзникващите пазари и непрестанното търсене на капсули кафе Nespresso гарантираха на най-големия концерн от хранително-вкусовата промишленост в света Nestle добър старт в новата година.

През първото тримесечие на 2012 г. компанията отчита органичен растеж от 7,2% на годишна база, който значително надвишава поставените цели, се казва в изявление на компанията.

Като се вземат предвид колебанията на валутните курсове, повишенията на цените и придобиванията, продажбите са нараснали с 5,6% до 21,39 млрд. швейцарски франка (17,79 млрд. евро) и по този начин отговарят до голяма степен на очакванията на анализаторите, предава Ройтерс.

За текущата финансова година производителят на супите MAGGI и шоколадовите десерти KitKat разчита на органичен растеж в рамките на целевия диапазон от 5-6 процента и устойчиви печалби на акция при константни валутни курсове независимо от моментната трудна предимно за Европа икономическа ситуация.

„Както се очакваше 2012 г. е година на предизвикателствата. В много индустриални страни потребителското доверие остава на ниско ниво, а търговската среда е подтисната, докато в повечето развиващи се пазари условията остават динамични и богати на възможности за растеж“, заявява главният изпълнителен директор на Nestle Пол Булке.

И докато органичният растеж отчита застой в развитите страни в размер на три процента, темпът на растеж в развиващите се пазари на Азия и Източна Европа се повишава с един процентен пункт до 13%.

В допълнение към все още растящите с неотслабваща сила продажби на капсулите Nespresso, които са постигнали през отчетния период ръст от 20%, Булке открои по-специално продажбите на бутилирана вода от марките San Pellegrino, Perrier и Vittel.

Като цяло водният бизнес на Nestle отчита органичен растеж на осем процента. Френският конкурент Danone също отчете наскоро добри резултати преди всичко при бизнеса с минерална вода на развиващите се пазари.

Освен това през отчетния период Nestle успява да повиши продажбите с 4,4%, което според анализаторите показва голямата мощ на концерна по отношение на ценообразуването. Въпреки това обаче положителният ефект от това е повече от компенсиран от силния франк. Придобиванията пък са допринесли за продажбите с около три на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
svetlush
преди 11 години
Съвсем случайно попаднах на тази статия в търсене на информация, удачна за маркетинг казуси. В цялото телосложение на статията, авторът използва израза "органичен растеж/ръст". Какво следва да разбирам под думата "органичен" в случая?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още