IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреди банките да не поемат прекомерен риск в името на печалбата

Това лесно може да разклати цялата финансова система, предупреди регулаторът

08:07 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

„Банките от еврозоната могат да бъдат по-устойчиви, отколкото преди дълговата криза в Европа, но слабата доходност повдига опасения, че кредиторите поемат твърде много рискове в търсене на печалба", предупреди Сабин Лаутеншлегер от Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, цитирана от Ройтерс.

„Жизнеспособността на бизнес моделите в момента е една от основните точки във фокуса на вниманието“, заяви Лаутеншлегер. „Ние трябва да предпазим банките от изкушението да насърчават своите печалби чрез поемането на прекалено голям риск“, подчерта тя.

По думите й прекаленото търсене на доходност лесно може да доведе до нови проблеми за банките и за финансовата система като цяло. 

„И на фона на ниската рентабилност, голяма ликвидност и висока конкуренция, това не е само хипотетичен проблем“, обясни Лаутеншлегер. 

Още през март ЕЦБ призовава банките да разнообразят източниците си на приходи. „Банките, които се затрудняват да отчетат добра печалба в среда на ниски лихвени проценти, трябва да диверсифицират източниците си на приходи“, заяви тогава Лаутеншлегер. 

„Не е моя задача да намеря жизнен бизнес модел за всяка банка, но диверсифицирани източници на приходи винаги са добро решение“, казва тя. „Виждате, че банките увеличават приходите от такси и че променят бизнес модела си към по-кратък матуритет, когато кредитират, така че да могат въведат промени бързо, когато лихвените проценти се променят отново“, допълва Лаутеншлегер.

ЕЦБ определи печалбите на банките за основен приоритет през 2016 г., след като финансовите институции се насочиха към по-рискови пазари в търсене на приходи заради слабия икономически растеж и продължителния период на ниски лихвени проценти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още