IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще купува облигации на държави от еврозоната от името на ЕИФС

Договорът е валиден само за операции на вторичния пазар, които ще бъдат извършвани по молба на страна-емитент и след одобрение от Еврогрупата

10:04 | 10.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ ще купува облигации на държави от еврозоната от името на ЕИФС

Европейската централна банка и временният спасителен фонд за еврозоната – Европейският инструмент за финансова стабилност – подписаха споразумение за участието на валутния регулатор като агент на фонда за изкупуване на държавни облигации на страните от региона, съобщи вицепрезидентът на Европейската комисия Оли Рен, цитиран от РИА Новости.

„ЕЦБ и ЕИФС подписаха агентско споразумение“, каза Рен.

Фондът има право да изкупува държавни облигации на първичния и вторичния пазар за понижаване на цената по кредитите и за да бъде облекчено връщането на страните със сериозни проблеми в еврозоната към самостоятелно пазарно финансиране. До момента обаче ЕИФС не е провеждал подобни операции.

ЕЦБ може да купува държавни ценни книжа само на вторичния пазар с цел понижаване на доходността по тях. През март тази година тези операции бяха спрени въпреки повишаването на доходността по 10-годишните испански и италиански облигации до заплашителни нива.

Ръстът на доходността по облигациите караше анализаторите да смятат, че двете страни ще имат нужда от външна помощ за обслужване на националните си дългове.

ЕЦБ ще извършва операции от името на ЕИФС само на вторичния пазар. Тези сделки няма да се отразят върху баланса на монетарния регулатор, а ще бъдат вписани по баланса на спасителния фонд, съобщи неговият председател Клаус Реглинг.

По думите му операциите на ЕИФС на вторичния пазар ще се извършват по предварителна молба на страна, емитираща облигации, но след одобрение от съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още