IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ може пак да понижи основната лихва

Решенията на банката за предприемане на по-нататъшни действия ще са обвързани с икономическите данни, посочи Марио Драги пред Европарламента

18:40 | 09.07.12 г. 1
ЕЦБ може пак да понижи основната лихва

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги остави отворена възможността по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент, съобщи CNBC.

Драги посочи, че решенията на банката за предприемане на по-нататъшни действия ще са обвързани с икономическите данни.

"Ние трябва да погледнем каква е ситуацията, да разгледаме данните и състоянието на икономиката и тогава да решаваме”, коментира председателят на ЕЦБ пред Европейския парламент.

“Настоящото състояние на еврозоната не се дължи на прекалено високи лихви”, допълни той.

“Осъзнахме, че инфлацията се движи благоприятно от гледна точка на ценовата стабилност в средносрочен план, затова и решихме, че би било мъдро решение да понижим основната лихва”, каза още Марио Драги.

Що се отнася до дългосрочната визия за еврозоната, той посочи, че все още има напрежение на пазарите. “Много беше направено по отношение на икономическите реформи и управлението както на национално равнище, така и в еврозоната като цяло, но са необходими допълнителни мерки”, каза Драги.

Той заключи, че “еврото е тук, за да остане, и еврозоната ще предприеме необходимите стъпки за това”, като постепенно държавите ще се откажат още малко от суверенитета си във фискалната, финансова и икономическа област.

В речта си Драги подчерта, че ЕЦБ не може да принуди банките да насочат заемните средства от централната банка на еврозоната за кредитиране на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
"Ние трябва да погледнем каква е ситуацията, да разгледаме данните и състоянието на икономиката и тогава да решавамеМарио, Марио, ...докато се оглеждате изтървахте влака и още се чудите какъв билет да си купите за първа или втора класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още