IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изтича ли времето, което пазарите подариха на Италия?

В петък доходността по 10-годишните италиански ДЦК достигна 6.01%

21:12 | 06.07.12 г. 3
<p>
	<em>Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс</em></p>

Италианският премиер Марио Монти. Снимка: Ройтерс

Италия отново попадна във фокуса на пазарите, след като доходността по облигациите й надхвърли тази по ирландските ДЦК и събуди опасенията за нова политическа криза в третата по-големина икономика в еврозоната, съобщава CNBC.

В петък доходността по 10-годишните италиански ДЦК достигна 6.01%, илюстрирайки опасенията, че усилията на Европейския съюз (ЕС) да понижи цената за кредитирането за страните от периферията на еврозоната са недостатъчни.

При последния аукцион доходността по 10-годишните италиански ДЦК достигна 6,03%, тази по 5-годишните – 5,22%, а тази по 2-годишните – 3,97%.

Аукционът беше проведен ден, след като няколко ключови централни банки понижиха лихвените си проценти. Също днес Италия обяви серия бюджетни икономии, които трябва да бъдат приложени през следващите 3 години.

Наред с Английската централна банка (АЦБ) и централната банка в Пекин, Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,75%, а този по депозитите - до 0%, в опит да съживи кредитирането в региона.

Безработицата в Италия, която миналия месец достигна 10%, се задълбочава, като при младите хора дори надхвърля 30%.

Страната е изправена пред дълбока и продължителна рецесия и италианският премиер Марио Монти „води ожесточена битка, за да възвърне доверието на пазарите“, коментират икономисти на Nomura.

Те понижиха икономическата си прогноза за Италия през 2012 г. до спад от 2,2% от спад от 1,7% и очакват, че през 2013 г. италианската икономика ще остане в стагнация.

Според анализаторите на Nomura обаче негативните облигационни аукциони могат да помогнат за оказване на натиск върху италианските политици при прилагането на реформата на трудовия пазар.

„Ние вярваме, че Германия и нейните съюзници тайно се радват, ако спредовете между италианските и германските облигации остават достатъчно широки, за да държат италианските политици нащрек за опасностите, които една евентуална политическа криза може да донесе“, се казва още в доклада на банката.

Междувременно италианското правителство одобри пакет икономии за 26 млрд. евро в опит да балансира бюджета на страната.

През 2012 г. бюджетните съкращения ще са за 4,5 млрд. евро, през 2013 г. - за 10,5 млрд. евро, а през 2014 г. ще достигнат 11 млрд. евро.

Приетият план предвижда и 2% ръст на данъка добавена стойност (ДДС). Тази мярка обаче ще бъде въведена  през 2013 г.

Миналата седмица Монти и неговият кабинет поеха ангажимент пред лидерите на Европейския съюз (ЕС) да положат усилия да овладеят достигащия 1,95 трлн. евро италиански дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
На тях им трябва профицит в бюджета за да плащат без да взимат нови пари назаем - те могат да го платят ако имат профицитВ това е смисилът на играта....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
Дълговете ще експлоадират и след експлозията няма да ги има. Меркел не я виждам , по лесно е да накара слънцето да не изгрее отколкото дълговете да се плащат. Дълг като този на Италия не може да бъде платен , само психично болен човек може да си го въобрази.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
При дълг от над 1.8 трилиона евро ,икономии на няколко десетки милиарда годишно (например 50 млрд .) ще го изплати за 36 години без лихви .Ако се вземе от БВП ( около 2 млрд .) и се счете че няма да пропада от стагнацията и се вземе от него процента за здравеопазване например - 9 процента, излиза .... поне 10 години криза от сега нататък , и то не каква да е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още