Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕЦБ ще приема зелени облигации за обезщетение

Ако тези книжа отговарят на другите критерии за допустимост за покупки на облигации, те също могат да бъдат придобивани в рамките на PEPP и APP

ЕЦБ ще приема зелени облигации за обезщетение

Снимка: Bloomberg

ЕЦБ възнамерява да приема „зелени облигации“ като обезщетения за своите паричнополитически кредитни трансакции, чиито лихвени купони са свързани с целите за устойчивост. Ако тези книжа отговарят на другите критерии за допустимост за покупки на облигации, те също могат да бъдат придобивани като част от кризисната програма PEPP и програмата APP, обяви Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт във вторник. Новите правила следва да се прилагат от началото на 2021 година.

Още по темата

Според ЕЦБ купоните за такива облигации трябва да бъдат свързани с цели, които са обвързани с екологичните стандарти на ЕС или целите на ООН за устойчивост. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард даде ясно да се разбере, че централната банка на еврозоната трябва да поеме по-активна роля в борбата срещу изменението на климата. Темата е и важна част от текущия преглед на стратегията на централната банка, който се очаква да приключи през втората половина на 2021 г. 

В момента пазарът на зелени облигации е доста малък. По отношение на зелените корпоративни облигации ЕЦБ и националните централни банки в еврозоната в момента държат около 20 процента от ценните книжа, които могат да закупят. При зелените държавни облигации този дял е повече от 20 процента.

През юли в интервю за Financial Times Лагард заяви, че “иска да проучи всички възможни пътища, чрез които паричната ни политика да стане “зелена”. Това е твърдото ми убеждение”, каза Лагард, добавяйки, че самите пари говорят за това.

Лагард представи визията си за зелената парична политика в момент, в който някои вероятно вярват, че темата може да бъде загърбена засега заради пандемията на коронавируса. Президентът на ЕЦБ обаче напомни, че емитирането на зелени облигации в повечето случаи е в евро. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Енергийната трансформация на Гърция засега прави цената на тока по-ниска