Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК одобри договор за доставка на ваксината на Moderna

Това е шестият договор на комисията с производител на ваксини, работи се по още един

ЕК одобри договор за доставка на ваксината на Moderna

Снимка: Adam Glanzman/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) одобри шести договор по стратегията на ЕС за ваксините с фармацевтичното дружество Moderna. Договорът предвижда първоначална покупка на 80 милиона дози от името на всички държави членки на ЕС с възможност да се поискат още до 80 милиона дози, които да бъдат доставени, когато се докаже, че ваксината е безопасна и ефикасна срещу COVID-19.

Сключеният днес договор с Moderna допълва широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, включващ вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV и BioNtech-Pfizer, както и одобреният договор с CureVac. 

„Това е шестият ни договор с производител на ваксини, работим по още един. В момента създаваме един от най-всеобхватните портфейли за ваксинация срещу COVID-19 в света, с който ще осигурим на европейските граждани достъп до най-обещаващите бъдещи ваксини, които са в процес на разработване“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Още по темата

Moderna е американско дружество, което е пионер в разработването на нов клас ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), пренасяна в клетките посредством липидни наночастици. Платформата за създаване на ваксини беше разработена пред последното десетилетие. Основният принцип е използването на тази молекула като носител на информация, с помощта на която самият организъм може да произвежда протеини и да формира траен имунитет срещу COVID-19.

Решението на Комисията да подкрепи тази ваксина е взето въз основа на солидна научна оценка, използваната технология и производствения капацитет в Европа за снабдяване на целия ЕС.

На 17 юни Европейската комисия представи европейската стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането в употреба на ефикасни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото да купи определен брой дози ваксини в даден срок Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за покупка. Предоставеното финансиране се смята за авансово плащане за ваксините, които ще бъдат действително купени от държавите членки въз основа на предварителните споразумения за покупка.

След като се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, и след като Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за търговия, те трябва бързо да бъдат разпространени и въведени в употреба в цяла Европа.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Италианското правителство готви нови стимули за 32 млрд. евро