Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК предлага 25 млрд. евро за еврозоната в следващия бюджет

Със средствата трябва да бъдат финансирани структурни реформи на национално ниво, както и държавите, които все още са извън единната валута

ЕК предлага 25 млрд. евро за еврозоната в следващия бюджет

Снимка: архив Ройтерс

Най-малко 25 млрд. евро трябва да бъдат отделени за страните от еврозоната в рамките на следващия бюджет на Европейския съюз (ЕС). Те ще се използват за инфраструктурни реформи на национално ниво, както и за помощ на държавите, които все още са извън зоната, да приближат икономиките си до единната валута. Това съобщиха от Европейската комисия (ЕК), цитирани от Ройтерс.

„Бюджетна линия в размер на най-малко 25 млрд. евро в рамките на седемгодишен период ще осигури един минимум и ще помогне да се избегне концентрирането на финансиране само за отделни държави членки“, посочиха от Комисията.

От 27-те страни, които ще останат в ЕС след напускането на Великобритания през 2019 г., само една – Дания, официално се е отказала от присъединяване към еврото. Всички останали трябва да приемат единната валута, след като изпълнят необходимите критерии. 

Още по темата

Паралелно с това от ЕК предложиха да бъдат предоставени средства, които да имат „стабилизационна функция“ за еврозоната в случай на криза в някоя държава членка.

Според ЕК стабилизационната функция ще се изгради прогресивно с времето, разчитайки на обратни кредити, гарантирани от европейския бюджет, заеми от Европейския валутен фонд, доброволен гаранционен механизъм, базиран на държавния принос, както и на субсидийна част от европейския бюджет.

Планът на Комисията представлява компромис между позициите на Франция и Германия и допълва предложенията на Клаус Реглинг, ръководител на Европейския стабилизационен механизъм, който трябва да бъде трансформиран в Европейски валутен фонд.

Реглинг предложи механизмът за стабилизиране на еврозоната да представлява между 1% и 2% от БВП и да работи на основата на евтините заеми, като се предоставя на страни, ударени от кризи.

Миналата година френският президент Еманюел Макрон призова за създаването на бюджет на еврооната в размер на няколко стотици милиарда евро, който да бъде финансиран от данъци, на което обаче Германия се възпротиви, отказвайки всякакво отделно финансиране.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 10 месеца
При наличното пренебрегване на вредното влияние от еврото и 1 трилион евро за еврозоната в следващия бюджет да се осигурят, Европейският съюз (ЕС) е с нарастващи щети и подсигуряван провал.
При допусканата държавна грешка, все още членовете на ЕС отлагат началото на катастрофална държавна криза чрез заплащане на възникващите щети с пари от данъци и заеми.
Успешното спасение на ЕС от сегашните актуални вреди е осъществимо със защита срещу вредното влияние от еврото.

Още от Европа
Какво може да направи Китай за британската икономика след Brexit?