IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разследва компенсациите за затварянето на въглищни централи в Германия

В Брюксел имат съмнения, че плановете на германското правителство нарушават правилата за отпускане на държавна помощ

18:49 | 02.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) започна анализ на схемата за компенсациите на предсрочното затваряне на централи, горящи лигнитни въглища в Германия, става ясно от съобщение от Брюксел. Разследването е по процедурата за допустимост на държавна помощ.

В края на ноември 2020 година ЕК даде зелена светлина на схемата за компенсация на предсрочно затваряне на въглищни мощности чрез организиране на търгове. Тогава обаче Берлин не даде подробности как ще компенсира отказа от лигнитните въглища.

Сега Германия уведоми ЕК, че планира да компенсира операторите на централи, горящи лигнитни въглища, с 4,35 млрд. евро. По тази схема се покриват нереализираните печалби от затварянето на инсталациите преди края на експлоатационния период, както и разходите за рехабилитация на мините, които също спират да функционират след затварянето на централите.

Плановете на Берлин са да се откаже от лигнитните въглища за производство на електроенергия до 2038 година.

Със схемата за компенсации правителството ще опита да насърчи производителите да затворят предсрочно мощностите. Сред тях са и централите на енергийните гиганти RWE  и LEAG.

Съмненията на ЕК са, че тази схема е в разрез с правилата за отпускане на държавна помощ в ЕС, става ясно от съобщението на Брюксел. В тази фаза от разследването ЕК кани трети страни да дадат своето становище относно действията на германските власти.

Затварянето на въглищните централи е продиктувано от заложените цели за беземисионна икономика до 2050 година, коментира комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер. "Нашата роля е да запазим конкуренцията чрез гарантиране, че отпуснатите компенсации са възможно минималните", допълни още тя. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още