IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК спечели делата срещу 3 държави за неспазване на миграционното законодателство

Въприсните държави са Полша, Унгария и Чехия, а процедурите срещу тях бяха започнати през 2017 г.

16:17 | 02.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Съда на Европейския съюз отсъди в полза на Европейската комисия по делата срещу Полша, Унгария и Чехия, в което те бяха обвинени, че не са се съобразили с решението за приютяване на бежанците в съответствие с националните квоти, информира Bloomberg.

Трите държави „не могат да се позоват нито на своите отговорности по отношение на поддържането на реда и защитата на вътрешната сигурност, нито на предполагаемата неизправност на механизма за релокация, за да избегнат прилагането на този механизъм“, пише в решението на Съдът на ЕС, публикувано в четвъртък.

Европейската комисия започна процедури срещу трите държави през 2017 г. за неспазване на решенето на Съветът на ЕС, прието през 2015 г., за задължително разселване на мигранти предимно от  Италия и Гърция, които понасят тежестта на най-големия приток на търсещи убежище в Европа след Втората световна война. Трите държави бяха сред най-силните критици на т.нар. квотна система, въведена с това решение.

Системата на национални квоти спечели подкрепата на Съда на ЕС в отделно дело от 2017 г., в което унгарския премиер Виктор Орбан пожела отмяната на решението на Съвета.

Номерата на трите дела са: C-715/17 European Commission v. Republic of Poland, C-718/17 European Commission v. Hungary, C-719/17 European Commission v. Czech Republic.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още